A mellrák szűrése

Szerbiai helyzet

Az emlőrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat a nőknél Szerbiában. Minden évben mintegy 4600 nő betegszik meg, és 1600 meghal a betegségben. Minden nyolcadik nő élete során emlőrákban betegszik meg. 

 

Mi az emlőrák?

Az emlőrák rosszindulatú daganat, amely úgy keletkezik, hogy a normális sejtek nagy sebességgel szaporodnak és megsemmisítik az emlő egészséges sejtjeit, majd később más szervekét is.

Az emlőrák leggyakrabban idősebb nőknél fordul elő, akik:

  • legközelebbi rokonai (anyja, nővére, nagynénje, nagymamája) e betegségben szenved;
  • első havi vérzésüket 12 évnél fiatalabb életkorukban kapták meg, az utolsót pedig 50. évük után;
  • nem szültek, vagy először 30 évnél idősebb életkorukban szültek;
  • hosszabb ideje hormonterápiát alkalmaznak;
  • túlsúlyosak és fizikailag nem aktívak.

Az emlőrák rosszindulatú daganat, amely, amennyiben korai fázisában fedezik fel, teljes egészében kigyógyítható. A Szerb Köztársaság programot indított meg az emlőrák korai felfedezésére, mammográfiás szűrővizsgával, amely ingyenes minden 50 és 69 év közötti nő részére. 

Mi a szűrővizsga?

A szűrővizsga magába foglalja a látszólag egészséges nők vizsgálatát, a betegség tünetei és jelei nélkül, amely szűrővizsga által felfedezhetők az emlő szövetében megjelenő korai elváltozások, és a hatékony gyógykezelés lehetséges. 

 

Mi a mammográfia?

A mammográfia daganat vizsgálata orvosi röntgenkészülékkel az emlőben való olyan elváltozások felderítésére, amelyek nem tapinthatók és nem fedezhetők fel egyéb vizsgálatokkal. Ha az emlőrákot korai fázisában 

fedezik fel, a kímélő sebészmódszerek alkalmazásával nagyobb az esély a kigyógyítására, a felépülés gyorsabb, és az élet minősége magasabb, mint azon nők esetén, akiknél a betegséget későbbi fázisában fedezték fel. A mammográfiás vizsgálat során sugarazást alkalmaznak kis és ártalmatlan dózisokban. 

Hogy néz ki a mammográfia?

A mammográfiás vizsgálat előtt nem kellene dezodoráló szereket, púdert, vagy parfümöt használni, mert ezen anyagok apró szemcséi a felvételen megzavarhatják a radiológust a mammográfiás felvétel megítélésében. 

A mammográfia során mindkét emlőt felvételezik, a nők többsége számára fájdalommentes és rövid ideig tart.

Hol végezhető a mammográfiás szűrővizsga?

Az ön címére érkező meghívólevélben szerepel az egészségügyi intézet címe és telefonszáma, ahol a mammográfiás szűrővizsgát végezheti.

Ajánlatok

  • A két szűrővizsga között rendszeres vizsgálatokat kell végeznie orvosánál vagy önvizsgálattal, egyszer havonta.
  • Amennyiben egyik emlője láthatóan nagyobb lett, csomókat tapint, az emlő bőre színének és kinézetének elváltozását észleli, vagy váladék folyását a mellbimbóból - SÜRGŐSEN jelentkezzen orvosánál. 

Részletesebb információért forduljon egészségházához. 

 

Egészségházak, amelyek részt vesznek a mellrák szűrésében

 

Screening Hivatal