Info

 

Stručni skup ”Daj pedalu raku”, Vrnjačka Banja

03. oktobar 2016.

Treći dan karavana u kongresnoj sali zgrade termalnog kupatila održan je Stručni skup ”Daj pedalu raku” akreditovan od Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije u organizaciji Ženskog centra Milica. Skup je otvorila Vesna Bondžić predsednica i osnivač Ženskog centra Milica. Pozdravivši prisutne izrazila je veliku zahvalnost Ministarstvu zdravlja, opštini Vrnjačka Banja i specijalnoj bolnici “Merkur” što su podržali ovu akciju kao i IZJS ”Dr Milan Jovanović Batut”, i ZJZ Kraljevo što su uzeli učešće u realizaciji ovog skupa. Pozdravivši goste japanskog tima koji učestvuje u realizaciji ”Projekta za unapređenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji” izrazila je nadu da će prepoznati potrebu ulaganja u kapacitete zdravstvenih ustanova u tehničkom i stručnom smislu i pomoći u borbi protiv kancera. Primarna zaštita je prva, izuzetno važna karika u skriningu koji treba ojačati. Zajedničkim delovanjem nevladinih organizacija i institutcija zdravstva, možemo se nadati smanjenju procenta smrtnosti od karcinoma u Srbiji.

Prisutne je u ime domaćina Specijalne bolnice ”Merkur” pozdravila dr Danijela Karamarković a u ime Opštine Vrnjačka Banja skup je pozdravio zamenik predsednika opštine Ivan Džatić.

Prisutnima su se obratili i predstavnici projektnog tima iz Japana Akihiro Fujiwara, kordinator projekta Tamotsu Nozaki, specijalista za rak, prof. dr Satoshi Kaneko, profesor Univerziteta u Nagasakiju i stručni savetnik ”Projekta za unapređenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji”, zajedničkog projekta između Ministarstva zdravlja Republike Srbije i japanske vlade. Skupu je prisustvovalo oko 200 zdravstvenih radnika opštine Vrnjačka Banja, Kraljevo i Trstenik, a na kraju je odrađen test koji je nosio 3 boda.

 

Predavači na ovom skupu su bili:

 

  • Prim dr Verica Jovanović, šef Kancelarije za skrining raka, sa temom ”Sprovođenje organizovanog skrininga raka dojke - značaj programa i unapređenje zdravlja žena u Srbiji”
  • Dr Dragana Tanđera Milićević, Zavod za javno zdravlje Kraljevo ”Promocija zdravlja na temu značaj promocije i program ranog otkrivanja raka dojke na teritoriji Vrnjačke Banje i Kraljeva”
  • Dr Klaudia Kravić, Kancelarija za skrining raka, sa temom ”Implementacija programa organizovanog skrininga raka na teritoriji Raškog okruga”

 

 

Kancelarija za skrining raka