Info

 

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke

01. oktobar 2014.

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke, obeležava se u mnogim zemljama širom sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre. U Srbiji se svake godine registruje oko 4600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1600 žena izgubi život. Od ukupnog broja novoobolelih žena  u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine.

Veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog  dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

Trenutno ne postoji dovoljno znanja o uzrocima  nastanka raka dojke, tako da rano otkrivanje bolesti ostaje kamen temeljac kontrole raka dojke. Rizik da od raka dojke oboli u toku života ima svaka osma žena. Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti jesu: nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd.

Na neke rizikofaktore se ne može uticati, ali postoje rizikofaktori koji se mogu sprečiti.

 

Primarna prevencija ima za cilj promociju zdravih stilova života i prevenciju rizikofaktora za nastanak mnogih bolesti, pa i raka dojke.

Akcenat se stavlja na:

-  smanjenje fizičke neaktivnosti,

-  regulaciju  nepravilne ishrane,

-  regulacije telesne težine, odnosno smanjenje gojaznosti kod žena.

 

Ove godine obeležavanjem oktobra meseca kao međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke,  pod sloganom: „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?” promovišu se:

-  fizička aktivnost,

-  pravilna ishrana,

-  regulacija telesne težine.

 

Izbor životnih navika igra ključnu ulogu  za zdravlje grudi svake žene. Redovna fizička aktivnost, izbegavanje gojaznosti i regulacija telesne težine, kao i izbalansirana ishrana su bitni faktori za očuvanje zdravlja grudi. Prema dostupnim podacima  širenjem svesti o prevenciji rizikofaktora i promenom načina života kod oko 25 do 33% žena može se prevenirati  rak dojke.

Pored primarne prevencije i promocije zdravih stilova života jako je bitna i sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje raka dojke.

 

Sekundarna prevencija kao najčešći put ranog otkrivanja raka dojke sprovodi se preko nacionalnih skrining programa kojima se može smanjiti smrtnost od raka dojke kod oko 35% žena starosti od 50 do 69 godina. Najčešće korišćena skrining metoda je mamografija.

Naša zemlja sprovodi Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke prema decentralizovanom modelu od 2013. godine. U toku je druga godina prvog ciklusa organizovanog skrininga koji se sprovodi u 19 opština radom stacionarnih mamografa i u 23 opštine radom mobilnih mamografa. Prema dostupnim podacima zaključno sa avgustom 2014. godine, skrining mamografija je urađena kod 61.878 zdravih žena starosti od 50 do 69 godina života i otkriveno je 193 karcinoma dojke. U narednom periodu ovakav vid sekundarne prevencije proširiće se na teritoriju cele zemlje kako bi skrining mamografijom obuhvatili sve žene starosti od 50 do 69 godina života i otkrili karcinom dojke u ranoj fazi čime bi se poboljšalo lečenje ovih osoba i smanjila smrtnost od karcinoma dojke što je glavni cilj ovakvih aktivnosti.

Promotivne aktivnosti putem primarne ili sekundarne prevencije sprovode se tokom cele godine, ali se veći akcenat stavlja obeležavanjem datuma iz Kalendara zdravlja. S tim u vezi uz korišćenje svih raspoloživih resursa (zdravstvenog sistema, nevladinih organizacija, udruženja, medija itd) u toku oktobra meseca  promovisaće se zdravi stilovi života i značaj ranog otkrivanja bolesti u cilju smanjenja obolevanja i umiranja od karcinoma dojke.

 

Napišite poruku: Šta će te u narednom periodu uraditi za zdravlje vaših grudi?

Poruke se mogu slati na mail adresu, facebook i twitter stranu Kancelarije za skrining raka:

 

Najlepše poruke biće javno promovisane.

 

Kancelarija za skrining raka