Info

 

Cancer Control Joint Action - CanCon projektni tim i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Kancelarija za skrining raka, su otpočeli saradnju (od 25.09.2015 godine)

28. septembar 2015.

Cancer Control Joint Action - CanCon projektni tim  i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”,  Kancelarija za skrining raka, su otpočeli saradnju (od 25.09.2015 godine).

CanCon projekat ima za cilj da doprinese na različite načine smanjenju obolevanja od raka kako u zemljama EU tako i drugim područjima izborom različitih uspešnih preventivnih i drugih strategija. Aktivnosti CanCon projekta usmerene su na preporuke za unapređenje  sprovođenja mera za produženje preživljavanja i smanjenje smrtnosti od malignih bolesti.

Osnovni ciljevi projektnih aktivnosti CanCon su:

 

  • Analiza i preporuke mera prevencije i ranog otkrivanja raka
  • Poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite obolelih od raka;
    Obezbeđivanje reintegracije obolelih i/ili  palijativnog zbrinjavanja obolelih i smanjenje nejednakosti u pružanju zdravstvene zaštite na različitim nivoima kontrole raka na terenu.

 

Jedan od veoma značajnih ciljeva projekta je i izrada evropskog vodiča dobre prakse o unapređenju kvaliteta u sveobuhvatnoj kontroli raka, koji se može  primenjivati u različitim državama i sistemima zdravstvene zaštite.

Projekat CanCon će pomoći partnerima uključenim u zajedničke aktivnosti,  u definisanju  nacionalnih programa na osnovu izrađenog vodiča dobre prakse u ovoj oblasti.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”  i Kancelarija za skrining raka su uključeni u radni paket 9 (Work package 9 - Screening WP 9). Ovaj paket se bazira na stvaranju  smernica i principa dobre prakse u planiranju, implementaciji, upravljanju i evaluaciji aktivnosti u oblasti ranog otkrivanja - skrininga raka, značajnog dela aktivnosti u okviru nacionalnih politika kontrole raka.

Predstavnik Kancelarije za skrining raka u ovim projektnim aktivnostima je dr sci. Uroš Rakić, samostalni stručni saradnik - projektant, koji je uzeo učešće na sastanku održanom u Zagrebu, 17-18 septembra 2015.godine.

 

 

Kancelarija za skrining raka