Info

 

Obeležena Evropska nedelja prevencije raka grlića materice od 17. do 23. januara

26. januar 2022.


Osvetljeni objekti u Beogradu podsećali žene na značaj redovnih ginekoloških pregleda
 
Tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, u periodu od 17. do 23. januara, u cilju podizanja svesti žena o tome da je rak grlića materice moguće sprečiti jednim ginekološkim pregledom u skladu sa sloganom ovogodišnje kampanje: „BOLjE SPREČITI NEGO LEČITI - REDOVNOM KONTROLOM POBEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICE”, tirkiznim i zelenim svetlima, bojama mašnice koja je simbol borbe protiv raka grlića materice, osvetljeni su - Avalski toranj, fontana na Slaviji, Brankov most, Palata Albanija, kupola Narodne skupštine Republike Srbije i most na Adi.
 
Zahvaljujemo se na podršci da na ovaj način podsetimo žene na značaj redovnih ginekoloških pregleda: Javnom preduzeću „Emisiona tehnika i veze” - odeljenju Avalski toranj, Javnom komunalnom preduzeću „Beogradski vodovod i kanalizacija” i Javnom komunalnom preduzeću „Javno osvetljenje” Beograd.











 
Predavanja povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice 2022. godine
 
U ponedeljak i utorak, 17. i 18. januara 2022. godine, u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” obeležen je početak Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice onlajn predavanjima koje je organizovao i realizovao Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, odnosno Centar za promociju zdravlja, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti i Kancelarija za skrining raka.
 
Prvom predavanju su prisustvovali volonteri - studenti iz Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije, a







drugom predavanju su prisustvovali volonteri Crvenog krsta Srbije.






 
Stručnjaci Instituta „Batut”, dr Snežana Živković-Perišić, prim. dr sc. med. Katarina Boričić i dr Bojana Milošević govorile su o epidemiološkim karakteristikama, primarnoj i sekundarnoj prevenciji raka grlića materice.
 
 
Podrška opštine Savski venac obeležavanju Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice
 
U toku obeležavanja Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice a u cilju podizanja svesti stanovništva o učestalosti i posledicama infekcije humanim papiloma virusom, kao i o značaju pregleda za rano otkrivanje raka grlića materice, održana je akcija za zdravlje na Trgu Slavija gde su stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa studentima iz Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije razgovarali sa posetiocima i delili zdravstvenopromotivni materijal.






Kancelarija za skrining raka