Инфо

 

Едукативни семинар о раку дојке под називом “Нађи време, добро је знати”

29. септембар 2014.

Представници канцеларије за скрининг Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” су учествовали на  семинару који се  одржао у Београду  19. и 20. септембра 2014. године у хотелу Best Western Шумадија  као Едукативни семинар о раку дојке под називом “Нађи време, добро је знати”, у организацији Удружења жена оболелих и лечених од рака дојке “Будимо заједно” из Београда.

Циљ семинара “Нађи време, добро је знати” је да представницима пацијентских организација, које окупљају особе оболеле и лечене од рака дојке из Србије и региона, представи савремене приступе у лечењу карцинома дојке, као и значај учешћа самих организација у спровођењу скрининг програма у циљу превенције и раног откривана рака дојке.

 

Првог дана семинара је о основним принципима дијагностике и хируршког лечења рака дојке говорио је Асс.др.сци.мед.Иван Марковић, хирург.,о системској терапији рака дојке говорила је Прим.мр сц.мед.др Љиљана Стаматовић, а о улози радиотерапије у лечењу карцинома дојке говорила је Прим.мр.сц.мед.др Јасмина Младеновић.

У наставку Семинара прим.др Љиљана Лазић, Координатор за рано откривање рака дојке Канцеларије за скрининг рака говорила је о месту и улози удружења оболелих од рака дојке у спровођењу организованог скрининга.

Другог дана семинара говорено је о психолошкој подршци женама оболелим од рака дојке. Такође другог дана представљен је рад удружења жена оболелих и лечених од рака дојке из земље и региона (Словенија, Хрватска, Црна Гора и Македонија) и изнете идеје како унапредити рад здравствене заштите у циљу превенције, раног откривања и лечења жена од рака дојке.

 

Канцеларија за скрининг рака