Инфо

 

“Нађи време добро је знати”

14. октобар 2014.

Поводом обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке, здравствени радници, стручњаци из области превенције и раног откривања рака дојке и правилне исхране Института за јавно здравље  Србије “Др Милан Јовановић Батут” учествовали су  на промотивној акцији у петак, 10. октобра у атријуму шопинг мола Delta City.

Акцију под називом “Нађи време добро је знати” организовало је Удружење жена оболелих и лечених од рака дојке „Будимо заједно“ у циљу едуковања јавности о раку дојке и значају превентивних прегледа.

Како би указали на значај превентивних и редовних прегледа, значај психолошке подршке, са посебним освртом на факторе ризика за настанак рака дојке на које се може утицати, као што су физичка активност, правилна исхрана и гојазност, допринос акцији дали су  прим др Љиљана Лазић, координаторка за скрининг рака дојке и др Јелена Кашанин, специјалиста хигијене и правилне исхране  из Института за јавно здравље Србије “Милан Јовановић Батут”, Миомирка Ковачевић, психолог, као и чланови плесног клуба „Beo dens“.

Такође, едукативну акцију подржале су и бројне познате личности - Лена Богдановић, Миња Милетић, Александра Гудељ, Нада Мацура, Сузана Манчић, Снежана Дакић, Немања Великић и Др Feelgood, који су били гости Удружења „Будимо заједно“ и овом приликом јос једном указали на значај бриге о здрављу и одласку на превентивне прегледе.

Жене треба да знају да се рак дојке не може спречити, али се може дијагностиковати још у почетној фази, док је мањи од 1 цм, и тада је болест излечива у преко 90% случајева. Откривање рака дојке у раној фази жени даје велике шансе за излечење, брзи опоравак, смањење инвалидности, као и бољи квалитет живота. Нажалост, због касног откривања у око 50% случајева женама се мора урадити мастектомија, односно ампутација дојке. Кроз овакве акције желимо  да подстакнемо жене на превентивне прегледе јер је то најбољи начин да се болест дијагностикује на време, а самим тим повећа и степен излечења. Успешним лечењем подразумева се обједињено лечење телесних симптома, као и психолошка помоћ.

С обзиром на то да је октобар месец посвећен борби против рака дојке, обележимо га и дајемо свој допринос подизању нивоа свести о овој болести која се може успешно лечити.

 

 

                                                                 

Канцеларија за скрининг рака