Инфо

 

Савремени приступ у превенцији заразних и незаразних болести

14. новембар 2014.

Градски завод за јавно здравље Београд  организовао је  25. пут Стручну конференцију ДАНИ ЗАВОДА, која је одржана у петак, 14. новембра 2014.године у Београду у Хотелу  „М“,  Булевар ослобођења 56/а. Тема овогодишње конференције је „Савремени приступ у превенцији заразних и незаразних болести“, у фокус интереса стављено је двоструко оптерећење болестима савременог друштва: заразним и хроничним незаразним болестима.

На конференцији је представљен рад о могућностима и ефикасности употребе географског информационог система (ГИС) у анализи просторне дистрибуције болести жена од рака грлића материце у Београду: "Примена географског информационог система у сагледавању просторне дистрибуције оболевања од рака грлића материце у Београду ", аутора Невенке Павловић , Уроша Ракића , Ј. Ристић и К. Војводић.  

Др сци Урош Ракић из Канцеларије за скрининг рака  је изложио могућности ГИС-а у јавном здрављу, са посебним акцентом на користи у  истраживању рака "Географски информациони системи у јавном здрављу" . ГИС треба значајно да побољша контролу над болестима и допринесе прилагођавању програма превенције у одређеној заједници.

Стручна конференција „Дани Завода 2014“, указала је на незаобилазну улогу Института и Завода за јавно здравље који су као значајне здравствене установе у систему, итекако одговорне за низ делатности у области јавног здравља.

 

Канцеларија за скрининг рака