Инфо

 

Едукација радиолога за скрининг мамографију (29-30.06.2015. године)

29. јун 2015.

 

У Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у организацији Канцеларије за скрининг рака спроведена је прва едукација у овој години, за 15 специјалиста радиологије за обављање послова у области скрининг мамографије (послови првог и другог тумачења мамографије) и супервизије.

Канцеларија за скрининг рака је у сарадњи са републичком стручном комисијом за праћење спровођења организованог скрининга рака, подкомисијом за скрининг рака дојке, коју је формирало Министарство здравља, реализовала први дводневни теоријски курс (29. и 30 јуна 2015. године). Програм курса је акредитован код Здравственог савета Србије и састоји се из теоријског и практичног дела.

 

 

Наставу у оквиру курса реализовали су проф. др Зорица Милошевић, руководилац подкомисије за скрининг рака дојке,   уз помоћ професора Универзитета Београд и Нови Сад, Института Винча и Канцеларије за скрининг рака.

Теоријски део наставе је обављен 29/30. јуна 2015. године у Институту „Батут“, а организационе послове уз подршку проф. др Зорице Милошевић спровела је Канцеларија за скрининг рака.

Завршетком комплетне обуке специјалиста радиологије предвиђене програмом, установе које учествују у спровођењу организованог скрининга имаће додатних осам радиолога за прво и друго тумачење мамографија у организованом скринингу рака дојке и додатних седам супервизора.

Овај курс је похађало укупно 15 радиолога из следећих установа: ОБ Зајечар, ДЗ Раковица, ОБ Смедерево, ОБ Чачак, ЗЦ Ужице, ДЗ Обреновац, ДЗ Палилула, ДЗ Стари град, КБЦ Драгиша Мишовић, ОБ Суботица, ДЗ Панчево, ОБ Лозница и ДЗ Пожаревац.

 

 

Курс је посебно обележен брилијантним излагањима из области радилогије проф. Унив. др сци. мед. Зорице Милошевић, проф. др Драгане Богдановић Стојановић, проф. др Сање Стојановић, Асс. др сц. мед. др Мирјан Надрљански, као и садржајним предавањима мр. сци. мед Снежане Мијалковић, др сци Оливере Цирај Бјелац, прим. др Љиљане Лазић и прим. др Верице Јовановић.

Највећи допринос организоване континуиране медицинске едукације, за скрининг мамографију биће у унапређењу капацитета кадрова за ефикаснију реализацију популационог организованог скрининга рака дојке у Србији.

 

 

Канцеларија за скрининг рака