Инфо

 

Извештај о учешћу на округлом столу и шетњи “Раце фор тхе Цуре” у Сарајеву

02. октобар 2015.

У оквиру промотивних активности посвећених октобру, међународном месецу борбе против рака дојке, у Сарајеву је организован округли сто на тему “Рано откривање и узнапредовали карцином дојке”. Округли сто је организовало Удружење грађанки “Ренесанса” из Сарајева. Учешће су узели прим др Љиљана Лазић, представница Канцеларије за скрининг рака, Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, представници Удружења жена оболелих и лечених од рака дојке “Будимо заједно” из Београда, Удруга “Све за њу” из Загреба, здравствени радници из примарне здравствене заштите из Сарајева и представници Новартиса.

На округлом столу је било речи о проблемима раног откривања рака дојке и искуствима из земаља у окружењу, као и о проблемима жена са узнапредовалим карциномом дојке. Такође, било је речи о раду удружења жена оболелих и лечених од рака дојке, њиховим активностима на промотивним скуповима као и у оквиру програма раног откривања рака дојке, који се спроводе у државама региона. Такође, говорило се о помоћи женама са узнапредовалим карциномом дојке у делу психолошке подршке, физикалних програма до подршке у току самог лечења.

Циљ округлог стола је био размена искустава у раду удружења жена оболелих и лечених од рака дојке у региону, боље повезивање кроз заједничке акције и програме, као и размена информација о активностима здравственог система у земљама региона у области организације и спровођења превентивних прегледа у циљу раног откривања рака дојке.

Закључено је да је неопходно регионално повезивање невладиних организација, здравственог система и владиних институција у циљу размене искустава на превенцији, раном откривању и лечењу од рака дојке.

Такође, закључено је да је неопходно регионално повезивање самих удружења жена оболелих и лечених од рака дојке у циљу заједничког деловања на истим програмима за рано откривање рака дојке, као и на програмима подршке женама оболелим од рака дојке.

Учесници округлог стола су заједно са својим домаћинима из Удружења „Ренесанса“ узели учешће на манифестацији “Раце фор тхе цуре - Шетајмо заједно у борби против рака дојке“. Манифестација је одржана на шеталишту Вилсоново, 3. октобра 2015. године у Сарајеву.

На овој манифестацији окупило се неколико хиљада особа из 30 градова из БиХ уз подршку и присуство представника амбасада, владе и јавних личности. Манифестацију су подржала бројна удружења из скоро свих држава у окружењу. Циљ овогодишњег догађаја, који је већ постао традиционалан у БиХ, јесте подизање свести и оснаживање здравља жена у борби против карцинома дојке, као и скретање пажње јавности о значају спровођења превентивних активности у циљу раног откривања рака дојке.

 

 

 

Канцеларија за скрининг рака