Инфо

 

Мобилни мамограф из донације Б 92 наставио рад у функцији организованог скрининга рака дојке

11. јaнуар 2016.

Мобилни мамограф,  донација Фонда Б 92, 11. јануара 2016. године наставио је свој рад у складу са Планом програма Министарства здравља - организовани скрининг рака дојке у Републици Србији.

Мобилни мамограф  ће у складу са Планом спровођења Националног програма за рано откривање рака дојке,  радити на територији општина мачванског и колубарског округа, у којима здравствене установе не поседују мамографе за обављање ових превентивних прегледа.

Мобилни мамограф ће током јануара бити доступан за прегледе жена општине Коцељева и подручја рада дома здравља Коцељева.

Припреме за почетак рада Мобилног мамографа спроводио је Институт за медицину рада "Др Драгомир Карајовић" у чијем је сада власништву мобилни мамограф, у сарадњи са Канцеларијом  за скрининг рака Института за јавно здравље Србије. Подршку на територији мачванског округа током припрема и у извештавању и праћењу пружа Завод за јавно здравље Шабац.

У спровођењу програма активно учествују свакодневно  Дом здравља Коцељева и представници управе општине Коцељева, како у пријему и праћењу жена које се позивају на прегледе, тако и у обавештавању и оргаизовању превоза до места где је постављен мобилни мамограф.

Финансијска средства за наставак рада мобилног мамографа обезбедило је Министарство здравља Републике Србије.

Подршку раду у стручном делу пружају Институт за онкологију и радиологију Србије, као и Општа болница Шабац.

На дан отпочињања рада мобилног  мамографа у општини Коцељева, мобилни мамограф и особље, као и грађанке Коцељеве које су се одазвале на преглед, посетио је  и господин Веран Матић,  председник Управног одбора Фонда Б92; Господин Матић је пожелео  успешну  мисију мобилног мамографа у превентивним прегледима жена , у циљу раног откривања и смањења смртности од рака дојке на територији мачванског округа.

Председник општине Коцељева, господин Матић је позвао грађанке Коцељева и околине да се одазову позиву дома здравља и ураде мамографију у центру Коцељеве.

Планирано је да у наредних месец дана, тачније до 9. фебруара мобилни мамограф обави прегледе око 1800 жена. Након боравка у Коцељеви мобилни мамограф прелази у општину Владимировце.

 

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=10255 

http://fondb92.org/sr/pokretni-mamografi-iz-nisa-i-bg-ponovo-u-akciji-nid-194.1.24.html

http://koceljeva.dz.rfzo.rs/

http://www.zjz.org.rs/

 

 

Канцеларија за скрининг рака