Инфо

 

X Европска недеља превенције рака грлића материце, обележава се од 24-30. јануара 2016. године.

21. јaнуар 2016.

У земљама широм Европе, ова манифестација се спроводи  у циљу подизања свести  жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Препознајући значај ове кампање, Србија већ десети пут  активно учествује у њеном обележавању.

Овом недељом преносимо поруку о значају доступних превентивних прегледа и мера превенције у нашој земљи (гинеколошки прегледи, ПАП тест и имунизација против ХПВ вируса).

Основна порука свим женама у овој Недељи  је, да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити.

 

Дан за здравље“ је слоган који ће обележити активности  у овом периоду и начин апеловања на сестре,  мајке, кћерке, пријатељице, да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу  и да у току године одвоје „дан за здравље“, када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

 

На основу процена Међународне агенције за истраживање рака (IARC) и Европске мреже регистара за рак (ENCR), Србија се и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама обољевања и умирања од рака грлића материце.

Према стопи обољевања од рака грлића материце, Србија се налази на четвртом месту у Европи, после Румуније, Литваније и Бугарске, док се према стопи смртности од ове болести,  наша земља, нажалост, налази на другом месту у Европи, одмах после Румуније.

Крајем 2015. године завршен је први трогодишњи циклус спровођења организованог програма скрининга рака грлића материце у Републици Србији, на територији  18 општина.

За три године спровођења организованог програма скрининга рака грлића материце,  позвано је на преглед  око 334 242 жене животне доби од 25 до 64 године, што чини 56,1% циљне популације.

ПАП тест је у оквиру програма  урађен код 190 906 жена (32%). Од свих урађених ПАП тестова 11 740 је било са позитивним налазима (6.1%). Ове жене су дошле на преглед  без симптома и знакова  болести, а дошле су на ПАП тест после позива свог дома здравља.

 

Канцеларија за скрининг рака