Инфо

 

Здање Старог двора, Палата „Албанија” и Мост на Ади биће обојени зеленим светлом поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце

26. јaнуар 2016.

Андреа Радуловић: Апел женама да воде рачуна о свом здрављу

Здање Старог двора, Палата „Албанија” и Мост на Ади биће обојени зеленим светлом поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце, изјавила је заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић.

- Град Београд се прикључује бројним европским престоницама у кампањи подизања свести о овом важном проблему, па ће светла на Старом двору бити укључена један дан, док ће на осталим знаменитостима осветљење бити током целе недеље. Најважније је да свака жена има свест о томе колико је битно ићи на редовне гинеколошке прегледе. Због тога апелујем на све жене да воде рачуна о свом здрављу и буду одговорне према себи - истакла је она.

Према њеним речима, Град Београд и домови здравља у престоници активно учествују у акцијама и кампањама борбе против рака грлића материце, па се тако у тим здравственим установама организују прегледи жена од 25 до 64 године.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, сваке године се у нашој земљи региструје око 1.400 новооболелих жена, а у просеку 450 жена умре од карцинома грлића материце. Ови подаци указују да свакога дана у Србији оболе четири жене, а једна изгуби битку са овом малигном болешћу. Карцином грлића материце је трећи водећи узрок у обољевању и пети у смртности од свих малигних тумора код жена у Србији. Национална Канцеларија за скрининг рака координира и организује прегледе, које у домовима здравља спроводе изабрани гинеколози.

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од данас до 31. јануара.

 

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1731480

 

 

Канцеларија за скрининг рака