Инфо

 

4. фебруар 2016. Светски дан борбе против малигних болести

04. фебруар 2016.

Светски дан борбе против малигних болести се обележава 4. фебруара сваке године. Овај значајан дан је први пут обележен од стране Уније за међународну контролу рака у 2005. години.

Светска здравствена организација и Међународна агенција за истраживање рака подржавају Унију за међународну контролу рака у промовисању начина за ублажавање глобалног оптерећења друштва раком.

Ове године Светски дан борбе против рака се обележава под слоганом: "Ми можемо.  Ја могу.“, а кампања 2016-2018 ће истраживати како сви људи - колективно,  или као појединци - могу да утичу на смањење глобалног оптерећења друштва раком.

Према подацима Глобокана из 2012.године, у свету је забележен  14,1 милион  нових случајева малигних болести; 8,2 милона људи је умрло од рака; а око 32,6 милона људи  тренутно живи са неком малигном болешћу.

Водећи узроци оболевања и умирања од рака и код нас и у свету су веома слични.

Мушкарци у нашој популацији највише оболевају од рака плућа, дебелог црева, простате, мокраћне бешике, желуца и панкреаса. Код жена малигни процес се најчешће јавља  на дојци, дебелом цреву, плућима, грлићу материце, телу материце и желуцу.

Као и у другим државама света, током последње деценије, оболевање од свих облика малигних болести  у Србији у порасту је, како код мушкараца, тако и код  жена.

Наша земља се такође налази у групи земаља Европе са високим стопама смртности од малигних болести, посебно када је у питању  смртност од рака  дебелог црева, рака дојке и рака грлића материце.

Обележавајући светски дан борбе против рака, и ове године треба да се подсетимо да наша земља већ годинама спроводи програме раног откривања рака, за одређене малигне болести. Поред већ дугог низа година спровођења опортуног скрининга, последње три године спроводи се организовани скрининг три малигне болести: карцинома  дојке, грлића материце и дебелог црева у складу са законском регулативом Републике Србије.

 

Савети за смањење риѕика по здравље који утичу и на настанак малигних болести:

1. Престаните да пушите
2. Храните се правилно, разноврсно, водите рачуна о телесној тежини
3. Будите физички активни
4. Смањите конзумирање алкохолних пића
5. Избегавајте неумерено излагање сунцу
6. Са канцерогеним материјама рукујте према упутству
7. Смањите професионалну изложеност канцерогеним материјама коришћењем заштитне опреме
8. Избегавајте излагање стресу колико можете
9. Редовно контролишите здравље код вашег доктора

 

Превенција и рано откривање су најуспешније оружје у борби против рака.

У интересу очувања здравља препоручујемо следеће  превентивне прегледе:
- Гинеколошки преглед једном годишње
- Самопреглед дојке једном месечно и преглед дојке код изабраног лекара
- Мамографију, од 50.године живота,   сваке  друге године
- Тестирање на скривено крварење у столици, од  50.године живота,  код лекара опште праксе, једном у две године ( скрининг тест на рак дебелог црева)
- Преглед простате, после 50.године живота
- Пратити своју кожу и за сваку промену на време се обратите лекару

 

Уколико живите на територији општине где се спроводи организовани програм скрининга рака, одазовите се на позив дома здравља на скрининг рака дојке, грлића материце и рака дебелог црева.

 

Више информација можете наћи:

1. http://www.national-awareness-days.com/world-cancer-day.html

2. http://www.who.int/life-course/news/events/world-cancer-day/en/

3. http://globocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_cancer.aspx

4.Уредба о Националном програму раног откривања карцинома дојке/грлића материце/дебелог црева, Службени гласник РС, бр.73/13, линк:  http://www.skriningsrbija.rs/src/dokumenta/nacionalni-programi/

 

 

Канцеларија за скрининг рака