Инфо

 

ОПЕРАТИНИ САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА У БЕОГРАДУ, ОРГАНИЗОВАНИ СКРИНИНГ РАКА ДОЈКЕ

25. фебруар 2016.

Састанак са координаторима за спровођење организованог скрининга рака дојке из домова здравља и Клиничко болничких центара из Београда, као и представницима Института за онкологију и радиологију Србије одржан је данас у Градском заводу за јавно здравље Београд, у сарадњи са Канцеларијом за скрининг рака Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Састанку су присуствовали и помоћник Министра у сектору за јавно здравље и програмску здравствену заштиту Министарства здравља др Весна Књегињић и шеф одсека за јавно здравље др Снежана Пантић Аксентијевић.

Испред Кабинета Председника Владе Србије присутвовала је Милка Симић Маринковић, виши саветник у Тиму за специјалне пројекте, јединице за имплементацију стратешких пројеката.

Испред Републичке стручне комисије за праћење спровођења организованог скрининга рака учешће је узела проф. др Зорица Милошевић, руководилац подкомисије за скрининг рака дојке.

На почетку састанка представили су се драги сарадници пројекта Министарства здравља и Владе Јапана и агенције ЈИЦА, Канако Танигаки са сарадницима који ће учествовати у другој фази пројекта подршке и унапређењу спровођења организованог скрининга рака дојке у Србији.

 

 

Основни циљ састанка је био унапређење организације спровођења организованог скрининга рака дојке на територији Београда и издвајање приоритетних потреба установа у циљу ефикасније реализације Програма. Веома значајна тема састанка је била и контрола квалитета у мамографији,  која се користи као основна скрининг метода у Београду, што је једна од кључних карактеристика Програма организованог скрининг прегледа, као и унапређење преноса мамографских записа у установе у којима се обавља друго тумачење налаза, што је карактеристика Програма.

Планом спровођења органзованог скрининга рака дојке у Београду у спровођење Програма у 2016. години укључено је 7 домова здравља (Домови здравља Палилула, Стари град, Нови Београд, Раковица, Земун, Лазаревац и Обреновац), а појачани опортуни скрининг са интензивним припремама за улазак у Програм још два дома здравља (Дом здравља Звездара и Дом здравља Младеновац).

Значајна тема састанка је била унапређење непосредне оперативне сарадње Клиничко болничких центара, КБЦ “Др Драгиша Мишовић“, КБЦ „Звездараћ, КБЦ „Земун“ и КБЦ “Бежањска Коса“ као и Института за онкологију и радилогију Србије у тумачењу мамографских налаза, убрзавању процеса додатне дијагностике која се у наведеним болничким установама обавља.

Организовани програм скрининга рака дојке спроводи се на територији Републике Србије и града Београда од 2012. године, а циљну популацију за орагнизовани скрининг програм за рано откривање рака дојке чине жене животне доби од 50 до 69. година. Један циклус скрининг програма траје две године, што значи да се жене позивају на преглед једном у овом периоду.

На територијама осталих београдских општина доступна је опортуна скрининг мамографија, где би се све заинтересоване жене преко изабраних гинеколога из својих домова здравља упућивале на преглед опортуном мамографијом у припадајућим КБЦ установама.

Скрининг мамографија је преглед намењен здравим женама, без икаквих тегоба, у циљу раног откривања болести.

Крајњи циљ овог Националног програма је смањење смртности од рака дојке, који представља водећу малигну болест код жена.

 

 

Канцеларија за скрининг рака