Инфо

 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА - 20. март - Национални дан борбе против рака дојке

18. март 2016.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ - Канцеларија за скрининг рака у недељу, 20. марта 2016. године од 12.00 до 14.00 часова, на платоу Цветни трг у Београду организује промотивну акцију поводом обележавања 20. марта - Националног дана борбе против рака дојке. 

У промотивној акцији учествоваће и представници Градског завода за јавно здравље Београд, Комитета за међународну сарадњу студената медицине (IFMSA Serbia ), Дома здравља Врачар, као и београдских домова здравља на чијој територији се спроводи организовани скрининг рака дојке (Дом здравља Лазаревац, Дом здравља Палилула, Дом здравља Стари град, Дом здравља Нови Београд, Дом здравља Земун, Дом здравља Обреновац, Дом здравља Раковица и Дом здравља Звездара).

У оквиру акције на платоу Цветни трг у Београду, у недељу 20. марта 2016.године, од 12.00 до 14.00 часова, биће подељен здравствено - васпитни материјал, а суграђани и суграђанке ће моћи да добију све информације о важности превентивних прегледа у раном откривању рака дојке

Народна скупштина Републике Србије ће се укључити у обележавање Националног дана борбе против рака дојке и ружичастим светлима у куполи здања Дома Народне скупштине (Трг Николе Пашића 13) подржаће значај ове иницијативе за унапређење превенције и раног откривања рака дојке.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” у просеку сваке године се у Републици Србији региструје око 4100 нових случајева жена свих узраста оболелих од различитих облика малигних тумора дојке, док око 1600 жена годишње у Србији изгуби битку са овом болешћу.

Министарство здравља је 2012.године покренуло Национални Програм раног откривања рака дојке (скрининг рака)  и основало Канцеларију за скрининг рака у Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.

На територији Републике Србије у току је спровођење другог циклуса организованог скрининга рака дојке. Према подацима Канцеларије за скрининг рака у првом циклусу Програма прегледано је 78 600 жена животне доби од 50 до 69. година и откривено 290 карцинома дојке. Током 2015. године у другом циклусу Програма,  прегледано је 40 700 жена (50 - 69. година) скрининг мамографијом и откривено 102 карцинома дојке. Организовани програм скрининга рака дојке се наставља на територији Републике Србије.

Свака жена је под ризиком да оболи од рака дојке. Најбољи начин да се рак дојке открије у раној фази је редовни превентивни преглед у зависности од животне доби, односно мамографија (посебно у доби од 50 - 69. година), клинички преглед и  остали прегледи по препоруци лекара. Такође је веома значајно да свака жена редовно спроводи самопреглед дојки у циљу раног откривања болести.

 

 

Канцеларија за скрининг рака