Инфо

 

Град Београд и домови здравља у кампањи против рака дојке

19. март 2016.

Град Београд заједно са домовима здравља, чији је оснивач, спроводи континуирану кампању борбе против рака дојке, како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, изјавила је за Беоинфо помоћница градоначелника и председница Савета за родну равноправност Града Београда Ирена Вујовић.

- У Србији се годишње дијагностикује више од 4.000 новооболелих, а умре око 1.600 жена. Међутим, када се открије у раној фази, рак дојке је излечив и зато је потребно да што већи број жена иде на редовне превентивне прегледе. Београђанке ће имати прилику да без упута и чекања обаве превентивне прегледе дојке у недељу, 20. марта у домовима здравља „Савски венац”, „Нови Београд” и „Лазаревац”. Ако се болест открије у почетној фази, лечење је успешније, смањује се степен инвалидитета и смртности и омогућава брже враћање пређашњем начину животу - истакла је она и позвала суграђанке да издвоје мало времена и дођу у недељу у ова три дома здравља како би обавиле превентивни преглед.

Према њеним речима, значај ових прегледа је велики, раним откривањем излечење је могуће у највећем броју случајева, док је лечење у поодмаклој фази дуготрајније и неизвесније.

- Ова акција се наставља и биће укључени сви домови здравља, како би превентивним прегледима био обухваћен што већи број жена, најмање 75 процената циљне популације, првенствено од 50 до 69 година - објаснила је она.
У октобарској недељи борбе против рака дојке, овакву акцију већ су реализовали домови здравља у Раковици, на Звездари, у Земуну и Младеновцу. Тада је прегледано 457 жена, од чега је урађено 186 мамографских и 154 ултразвучна прегледа. Промене су установљене код 15 жена и оне су упућене на даљу дијагностику.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1744719

 

 

Канцеларија за скрининг рака