Инфо

 

Превентивни прегледи дојки за Београђанке у још пет домова здравља

23. март 2016.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је данас да су превентивни прегледи дојки за жене у три дома здравља у Београду имали велики одзив Београђанки, те да ће се у недел?у, 27. марта, организовати прегледи у још пет домова здравља. Прегледи су организовани у оквиру обележавања Националног дана борбе против рака дојке.
 
- Прегледе је у току једног дана обавило укупно 315 жена, и то без упута и чекања. С обзиром на то да смо наишли на одличан одзив, сада идемо корак даље и овог викенда организујемо бесплатне прегледе у још пет домова здравља, и то на општинама Звездара, Чукарица, Раковица, Обреновац и Земун - рекао је градоначелник и најавио да ће у недељу трчати Розе трку око Савског језера, како би на тај начин дао подршку женама које су оболеле од рака.
 
Градоначелник је рекао и да Град Београд води одговорну здравствену политику, и да овакве акције не захтевају додатна новчана средства, већ само добру вољу и организацију.
 
- Ове акције су део континуиране кампање коју спроводимо, а која подразумева важност превенције. Статистика је поражавајућа и зато апелујемо на наше суграђанке да се на време прегледају. Важно је да буду одговорне према себи, баш као што се ми трудимо да будемо одговорни према њима - истакао је Мали.
 
У недељу, 27. марта, Београђанке ће моћи да обаве превентивне прегледе од 8 до 18 часова у домовима здравл?а на општинама Звездара, Чукарица, Раковица, Обреновац и Земун, и то без упута и чекања.
 
Претходно су, у оквиру обележавања Националног дана борбе против карцинома дојке, организовани превентивни прегледи дојке за жене у три дома здравља у Београду: „Лазаревац”, „Нови Београд” и „Савски венац”. У ДЗ „Лазаревац” прегледе је обавило 138 жена, у ДЗ „Нови Београд” 107 жена, а у ДЗ „Савски венац” 70 жена.
 
Статистички подаци показују да годишње 4.000 жена оболи од карцинома дојке, а да 1.600 њих умре. Уколико се карцином дијагностикује у раној фази и након тога лечи, проценат излечења је 97 одсто.
 

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1746034

 

 

Канцеларија за скрининг рака