Инфо

 

Завршна конференција Пројекта „Европски ПРОГРЕС"

17. новембар 2017.

Представници Канцеларије за скрининг рака из Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” су учествовали на завршној конференцији Пројекта „Европски ПРОГРЕС“, стручни скуп здравствених радника у склопу кампање „Нађи времена“. Скуп се одржао на Медицинском факултету Универзитета у Нишу, 17. Новембра 2017. Године.

Кампања је спровела низ различитих информативно-едукативних активности током октобра и новембра месеца на територији девет општина које су резултирале великим интересовањем жена за бесплатне гинеколошке прегледе (чак 733 жене се прегледало током “Дана отворених врата”).

Кампања, коју финансирају Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Републике Србије, преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, спроведена је у Алексинцу, Бабушници, Белој Паланци, Брусу, Гаџином Хану, Дољевцу, Књажевцу, Мерошини и Сврљигу.

Др Весна Књегињић, помоћница министра из сектора за јавно здравље и програмску здравствену заштиту Министарства здравља, које је такође подржало кампању „Нађи времена“. Истакла је  „Досадашњим преданим радом Министарства здравља, института и завода и великим радним ангажманом запослених у креирању и спровођењу програма превенције, заједно са свим здравственим и осталим институцијама, постављена је солидна основа за спровођење јавноздравствене политике“

Грем Тиндал, менаџер развојног програма Европски ПРОГРЕС  посебно се захвалио локалним партнерима, лекарима и медицинским сестрама, на учешћу и подршци у реализацији кампање.

 „Овај број прегледа показује да се уз адекватан јавни подстицај и подршку већи број жена одлучује да обави превентивне прегледе. Зато је неопходно да националне институције и локалне самоуправе, цивилно друштво и медији, али и развојни програми попут Европског ПРОГРЕСа, још интензивније раде на подизању свести и стварању услова за пружање и приступ здравственој заштити жена. Здравље жена је важно како за њих и њихове породице, тако и за друштво у целини”. У оквиру кампање у девет наведених општина у којима су домови здравља захваљујући донацији Европске уније и Владе Швајцарске добиле нову медицинску опрему за гинеколошке ординације вредну више од 100.000 евра, организовани су бесплатни гинеколошки прегледи за све жене, без обзира да ли имају здравствену књижицу или не. Уз велику посвећеност и ангажовање домова здравља који су чак и продужили акцију прегледане су 733 жене, а највише, чак 208, је обавило преглед у општини Брус.

Др сц мед Катарина Боричић, из Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” истакла је  „Србија се налази на четвртом месту у Европи када је у питању обољевање од рака грлића материце, а по смртности од ових болести је друга после Румуније“.  Такође је говорила о мерама примарне превенције указујући да је рак грлића материце, у комбинацији са другим факторима ризика, последица инфекције Хуманим папиллома вирусом (ХПВ инфекција). 58 земаља су увеле у своје националне програме имунизацију ХПВ вакцином девојчица, а неке земље и дечака.

Др Снежана Пантић Аксентијевић, руководилац Групе за јавно здравље, истакла је да су наредни кораци Министарства здравља јачање улоге локалне самоуправе, кроз здравствене савете и спровођење политика у овој области, едукација професионалаца и грађана, као и промоција здравља и здравих стилова живота.

Др Бојана Милошевић специјалиста гинекологије и акушерства, координаторка за скрининг рака грлића материце, Канцеларија за скрининг рака из Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” истакла је да Мере ефикасне секундарне превенције за рано откривање рака грлића материце као што су популациони организовани скрининг и програми опортуних превентивних прегледа, у комбинацији са мерама примарне превенције које доводе до спречавања настанка болести (ХПВ имунизација), би практично могле да доведу до потпуне елиминације рака грлића материце.”  Она је изнела и резултате првог трогодишњег циклуса скрининга рака грлића материце.

 

Доц Др Александар Караниколић, начелник одељења хирургије дојке и ендокрине хирургије, КЦ Ниш напоменуо је да је важно да жене редовно обављају самопреглед дојки и да одлазе на ултразвучне и мамографске прегледе, јер када се ова врста карцинома открије на време болест је излечива у највећем броју случајева.

 

 

Канцеларија за скрининг рака