Инфо

 

Европска недеља превенције рака грлића материце (од 18. до 24. јануара 2021. године) под слоганом: „БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ – РЕДОВНОМ КОНТРОЛОМ ПОБЕДИЋЕМО КАРЦИНОМ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”

13. јaнуар 2021.

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 18. до 24. јануара 2021. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

 
Прва Европска недеља обележена је 2007. године, када је Савет Европе донео препоруке о започињању кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце. Препознајући значај ове кампање, Србија већ петнаести пут активно учествује у њеном обележавању. Овом недељом преносимо поруку о значају мера превенције у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.
 
Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ - РЕДОВНОМ КОНТРОЛОМ ПОБЕДИЋЕМО КАРЦИНОМ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган 15. Европске недеље превенције рака грлића материце који покреће жене да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и обавати превентивни преглед.
 
Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, током 2018. године регистровано је 1.057 новооболелих жена, а 427 жена је умрло од ове малигне локализације.
 
На основу најновијих процена за 2020. годину, Међународне агенције за истраживање рака (ИАРЦ), жене у Србији и Литванији се са стопом оболевања од 18,7 на 100.000, налазе на трећем месту у Европи после Црне Горе и Румуније. Стопе умирања од рака грлића материце су високе. Морталитет од рака глића материце је 7,9 на 100.000 жена.
 
Рак грлића материце је болест која се може спречити. Редовни прегледи и ПАПА - тест једном у три године код здравих жена је начин за рано откривање и превенцију рака грлића материце.
 
Светска здравствена организација као приоритет препоручује примену интервенција за превенцију и контролу рака грлића материце како би се постигла елиминација ове болести.
 
То подразумева свеобухватни приступ овој болести: скрининг односно рано откривање и лечење свих форми лезија, вакцинацију против хуманог папилома вируса (ХПВ), као и палијативно збрињавање жена које болују од ове болести у смислу активне и свеобухватне бриге која подразумева контролу симптома, психолошку, социјалну и духовну подршку. 
 
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Канцеларија за скриниг рака заједно са студентима Медицинског факултета у Београду, у сарадњи са ЈКП Градска пијаца, организоваће промотивне акитивности у среду 20. јануара на пијаци „Каленић“ у четвртак 21. јануара на пијаци „Палилула“ и у петак, 22. јануара на пијаци „Скадарлија“ у периоду од 10 до 13 часова. Акција се одржава уз подршку Министарства здравља и полулационог фонда Уједињених нација. Промотивне активности биће одржане уз поштовање свих превентивних мера од стране свих учесника.
 
У знак подршке током Европске недеље превенције рака грлића материце, а са циљем подизања свести о превентивним прегледима, тиркизно зеленом бојом, која је заштитни знак кампање, биће осветљени важни објекти у Београду, попут куполе Народне скупштине Републике Србије, Бранковог и моста на Ади, торња на Авали, Палате Албанија, зграде Главне поште, као и фонтане на Славији.

 

Канцеларија за скрининг рака