Инфо

 

20. МАРТ - НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

01. март 2022.

Карцином дојке је најчешћи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Србији. У просеку сваке године у Републици Србији региструје се 4237 новооболелих жена од ове врсте малигног тумора.  У последњих тринаест година и упркос варијацијама у стопама инциденције региструје се укупан (кумулативни) пораст стопа оболевања од 12,4% или нешто мало више од 1% годишње. Када говоримо о стопама умирања од рака дојке, веће варијације у регистрованим стопама морталитета нису регистроване. Региструје се укупно (кумулативно) смањење стопа умирања од 5% у посматраном временском периоду.
 
Према последњим подацима Регистра за рак, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, за 2019. годину, у Републици Србији регистровано је 4636 новооболелих и 1665 умрлих жена од рака дојке. 
 
Карцином дојке се најчешће јавља код жена после 45. године живота. Када говоримо о умирању од карцинома дојке регистроване стопе морталитета расту почев од 55. године живота и највише су у најстаријем узрасту жена, од 75 и више година. 
       
Према проценама Међународне агенције за истраживање рака, карцином дојке код жена представља најчешће малигно обољење, испред колоректалног карцинома, карцинома плућа и карцинома грлића материце. Када говоримо о водећим узроцима смрти од малигних болести код жена, карцином дојке се такође налази на првом месту, испред карцинома плућа, карцинома грлића материце и колоректалног карцинома. 
 
Према последњим доступним подацима Светске здравствене организације и проценама Међународне агенције за истраживање рака, у свету је у 2020. години регистровано више од 2.260.000 новооболелих жена свих узраста од карцинома дојке и просечна стопа оболевања је износила 47,8 на 100.000, док је умрло скоро 685.000 жена и просечна стопа умирања је износила 13,6 на 100.000. Исте године је у свету живело 7,8 милиона жена којима је дијагноза карцинома дојке била постављена у последњих 5 година, због чега карцином дојке представља најучесталији карцином у свету.    У Европи је у истом периоду регистровано више од пола милиона новооболелих жена од карцинома дојке са знатно већом стопом оболевања (74,3 на 100.000) од оне регистроване глобално у свету. У истом периоду од карцинома дојке је у Европи умрло скоро 142.000 жена и стопа умирања је износила 14,8 на 100.000. Према истим изворима Србија се међу земљама Европе, када говоримо о  процењеној стандардизованој стопи инциденције од карцинома дојке, налази нешто изнад просечних вредности за Европу када је реч о оболевању, али се на основу процењених стандардизованих стопа морталитета налази на првом, односно другом месту заједно са Црном Гором када говоримо о умирању од карцинома дојке. 
 
Уколико се открије на време, лечење карцинома дојке може бити веома успешно у преко 90% случајева, због чега је главни циљ Глобалне иницијативе за карцином дојке Светске здравствене организације (WHO Global Breast Cancer Initiative) смањење смртности од карцинома дојке за 2,5% годишње, чиме би се избегло 2,5 милиона смртних случајева узрокованих карциномом дојке на глобалном нивоу у периоду од 2020. до 2040. године. Три кључне активности за постизање овог циља су: промоција здравља за рано откривање, правовремена дијагноза и свеобухватан третман карцинома дојке. 
     
Смернице Светске здравствене организације (СЗО) имају за циљ да се здравствене службе фокусирају на рано дијагностиковање и лечење ове болести. Један од проблема са којим се суочавају И развијене здравствене службе је што се многи случајеви рака открију у узнапредовалој фази када је успешно лечење теже.
 
У Србији је донет Национални програм за скрининг рака дојке који има за циљ да  смањи моболевање и умирање од наведене локализације малигног  тумора.  Скрининг  рака дојке намењен је женама старости од 50 до 69 година и предвиђено је да се мамографски прегледи   раде свим женама наведеног узраста на две године . 

 

Канцеларија за скрининг рака