Инфо

 

Мобилни мамограф у Београду – прегледано око 2300 жена

21. новембар 2022.

У оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед”, у периоду од 11. октобра до 20. новембра, током акције бесплатних мамографских прегледа у мобилном мамографу на Калемегдану, прегледано је око 2300 жена са територије града Београда. На основу обрађених резултата мамографије, 93 жене упућене су на допунску дијагностику.

Уз поруку „ПОГЛЕДАЈ, ПРЕГЛЕДАЈ, ПРОВЕРИ” Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља Републике Србије, Фонда Б92 и Гранд кафе, због великих интересовања, продужили су акцију бесплатних мамографских прегледа у мобилном мамографу у Београду до 20. новембра. Претходно, овом акцијом обележен је Октобар - Међународни месец борбе против рака дојке.

Мамографија је златни стандард у дијагностиковању рака дојке. Овим прегледом се могу открити промене у дојци, које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа. Мамографија се препоручује женама старосне доби од 45. до 69. године, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и женама после 40. године које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу или лечену од рака.

Канцеларија за скрининг рака