Инфо

 

Мобилни мамограф у Јагодини

18. април 2023.

После Београда, мобилни мамограф у организацији Института за јавно здравља Србије „Др Милан Јовановић Батут” и уз подршку Министарства здравља од 25. aприла наставља да ради у Јагодини.

Прегледи се могу заказати од данас, 18. априла, a заказани прегледи обављаће се, од 25. априла, сваког дана од 9 до 19 часова у мобилном мамографу, који ће бити постављен у улици Вука Бојовића бб, преко пута хале спортова ,,Јassa” у Јагодини.

Преглед у мобилном мамографу намењен је женама узраста од 45 до 69 година које у последње две године нису урадиле мамографију, као и женама после 40. године, које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Током акције бесплатних мамографских прегледа у Београду, на Калемегдану, прегледано је 2150 жена, од којих је, због позитивних налаза, њих 240 упућено на одговарајућу допунску дијагностику.

Мамографија је златни стандард у дијагностиковању рака дојке. Овим прегледом се могу открити промене у дојци, које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа. Ради се о једноставном, безболном и кратком рендгенском прегледу ткива дојке, са циљем контроле здравља жена, без присутних симптома и знакова болести. Правовремени прегледи у 90% случајева доводе до позитивних исхода лечења рака дојке и очувањa квалитета живота оболелих жена.
 

Канцеларија за скрининг рака