Инфо

 

Сваки дан је важан у борби против рака јајника

11. мај 2023.

Поводом обележавања Светског дана борбе против рака јајника, најсмртоноснијег гинеколошког малигног карцинома, Удружење пацијената оболелих од рака јајника и грлића материце „Проговори” на конференцији за новинаре упутило је позив свим женама да редовно одлазе на гинеколошке прегледе и буду информисане о значају откривања болести, препознавање симптома, правовремене дијагностике и оптималног лечења.

Према проценама Међународне агенције за истраживање рака жене у Србији се налазе у високом ризику оболевања и умирања од ове малигне локализације.

„Свакога дана у Србији од ове болести, нажалост, премине једна жена, а две жене оболе“, рекла је проф. др Верица Јовановић, директор Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и подсетила на значај редовног годишњег гинеколошког прегледа. Проф. др Јовановић поздравила је сарадњу Удружења са мрежом института и завода за јавно здравље и истакла неопходност даљих превентивних активности.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије у Републици Србији, 2020. године регистровано је 750 новооболелих и 361 умрла жена од рака јајника. Стопа оболевања од рака јајника код жена у Републици Србији износила је 11,6 на 100.000, а стопа умирања 4,4 на 100.000 жена. Постоји неколико фактора ризика који могу утицати на развој карцинома јајника. Неки од њих су године, број трудноћа, лична историја рака дојке, јајника, дебелог црева или ректума, дугорочна употреба терапије замене хормона, гојазност, као и генетска предиспозиција.

Удружење пацијената „Проговори” ове године обележава и десетогодишњицу постојања и борбе против овог опаког карцинома.

„Десет година је како смо проговориле и како подижемо свест о раку јајника, едукујемо, сарађујемо са здравственим властима, са циљем да се идеја о раном откривању симптома болести и правовременом лечењу што више прошири. Удружење је основано са циљем да што брже и што конкретније помогне пацијенткињама које болују од ове тешке болести. Данас нам је заједништво потребно више него икада, и зато тражимо подршку да решимо доступност хормонске терапије за жене са одређеним врстама рака јајника и раком ендометријума, на листи лекова који се прописују и издају на терет средстава обавезног здравственог осигурања“, рекла је Горица Ђокић из Удружења пацијената оболелих од рака јајника и грилића материце „Проговори“.
 

Канцеларија за скрининг рака