Инфо

 

Tрибина посвећена подизању свести о раку дојке и важности превенције у организацији Dragon boat клуб Beodragons

16. јул 2023.

У недељу, 16. јула 2023. године, на Ади Циганлији Dragon boat клуб Beodragons је организовао трибину посвећену подизању свести о раку дојке и о важности његове превенције путем редовних скрининг прегледа дојки, и уједно обележио четири године откако су учеснице из удружења жена које су победиле карцином дојке „Будимо заједно” први пут завеслале у Dragon Boat чамцима. У овом клубу је формирана прва српска BCS (Breast Cancer Survivor) Dragon Boat спортска екипа – Розе даме.

Широм света се организују BCS Dragon Boat фестивали, укључујући и Светска и Европска BCS Dragon Boat првенства са више хиљада такмичарки, где су сви дресови и опрема обојени у розе (одатле и назив Pink Ladies – Розе даме).  

Dragon Boat веслање је спорт који помаже женама које су се избориле са карциномом дојке да се изборе и са једном од најчешћих компликација након операције – лимфедемом руке и то највише захваљујући посебној позицији руку приликом веслања, што спречава појаву лимфедема.

Београдске Розе даме су отишле корак даље у жељи за победом и ове године ће у периоду од 6. до 10. септембра учествовати у такмичарском делу програма 19. првенства клупских посада Европске Dragon Boat федерације у Равени, Италија.

На трибини су говорили доц. др Душко Спасовски из Института за ортопедију Бањица и председник УО Српског Dragon Boat Савеза, главни тренер у клубу Beodragons, доц. др Марко Бута из Института за онкологију и радиологију Србије и др Драгана Атанасијевић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.
 


 



 

Канцеларија за скрининг рака