Инфо

 

Mобилни мамограф у Чајетини од 15. септембра до 21. септембра 2023. године, испред "Дома здравља" у Чајетини

06. септембар 2023.

(Видео прилог)

Mобилни мамограф у Чајетини од 15. септембра до 21. септембра 2023. године, испред "Дома здравља" у Чајетини 

После две године мамографски прегледи поново ће се одржати у Чајетини. Преглед је бесплатан, није неопходна здравствена књижица, само добра воља, савест и брига о себи и свом здрављу.

У периоду од 15. до 21. септембра испред "Дома здравља" у Чајетини поново ће бити постављен мобилни мамограф, где ће све заинтересоване суграђанке старосне доби од 45 до 69 година, моћи да обаве  превентивне прегледе.

Прегледи ће се обављати сваког дана у периоду од 9 до 20 часова. 

Прегледи се заказују на број телефона 031 3831 000, а све информације везане за прегледе могу се добити у Дому здравља Чајетина. Након прегледа, налази ће се слати суграђанкама на кућну адресу.

"Позивам све суграђанке од 45 до 69 година да се одазову позиву, односно да се пријаве и ураде мамографију. Мамографија је дијагностичка процедура која користи рендгенске зраке да сними ткиво дојке. Процедура је кратка, безболна, са минималном дозом зрачења и не захтева никакву припрему пацијента".

Мамографски преглед за који није неопходна здравствена књижица је бесплатан, како подсећа докторка Маријана Марић специјалиста гинекологије и акушерства Дома здравља у Чајетини.

"Приликом последњег доласка мамографа у Чајетину, велики број жена се одазвао, што је добро. То је најрелевантнија метода за откривање тумора дојке, пре свега малигних и оно што је најбитније, у фази када још увек не може ништа да се напипа и када је уствари лечење најуспешније. Уколико пацијенткиње у породици имају позитивну анамнезу односно, ако имају у породици некога са карциномом дојке или јајника, а млађи су од 45 година, требало би да се јаве у нашу службу како би добиле даљи упут за мамографију".
 

Вест преузета са линка:

Mобилни мамограф у Чајетини од 15. септембра | ОПШТИНА ЧАЈЕТИНА (cajetina.org.rs)
 

Канцеларија за скрининг рака