Инфо

 

Race for the cure – Трка за оздрављење

21. септембар 2023.

У сусрет обележавању међународног Месеца борбе против рака дојке, на Ади Циганлији је одржана Трка за оздрављење, највећа трка – шетња за борбу против рака дојке у свету и Европи. Трка је окупила велики број стручњака и пацијената, који су својим учешћем у овој манифестацији подсетили на значај превентивних прегледа и бриге о сопственом здрављу.

„Наш заједнички циљ је подршка превенцији и раном откривању болести”, рекла је проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, поздрављајући учеснике трке и додала: „Када говоримо о раку дојке знамо да је то прва малигна болест која представља оптерећење у оболевању женске популације у свету и код нас. Овакве акције подржавају знање и информацију да жене након 45 године треба да ураде мамографски преглед једном у две године, а млађе жене ултразвучни преглед. Када је реч о женама у чијој породичној анамнези постоји рак дојке, онда су ти прегледи много чешћи и треба их урадити у консултацији са лекаром. Хвала што оваквим акцијама подржавате превенцију и рано откривање рака дојке”.

Координаторка Трке за оздрављење Јасмина Лукић је истакла да је реч о спортској нетакмичарској манифестацији у којој смо сви победници: „Овом трком пружамо подршку свим женама којима је неопходна на путу лечења до здравља”.
 






 

Канцеларија за скрининг рака