Инфо

 

Од рака дојке у Србији годишње оболи близу 5000 жена, а умре 1700 жена – мобилни мамограф поново је испред зграде РТС-a, закажите преглед

03. октобар 2023.

Октобар је месец борбе против рака дојке, болести која годишње у свету однесе више од пола милиона живота. У Србији оболи близу 5000 жена, а умре 1700. У оквиру кампање "Рак је излечив", коју води РТС од данас је у Таковској 10, стациониран мобилни мамограф. Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут", нагласила је да је рак дојке водећа малигна болест у популацији жена, а да је мамографија за жене од 45 до 69 година кључни преглед.

Циљ акције је скретање пажње и подизање свести и то не само у октобру месецу "Међународног месеца борбе против рака дојке" о значају превенције, раног откривања и правовременог лечења особа оболелих од ове болести. Важно је да се жене подсећају да редовно иду на прегледе и на скрининг.

Разговор Ане Стаменковић (РТС) са директорком Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" проф. др Верицом Јовановић:
 

(Видео прилог РТС-а)

Мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља, а у оквиру Националне кампање „Рак је излечив” коју спроводи РТС уз подршку здравствених институција од 3. октобра до краја месеца, налазиће се испред зграде РТС-а у Таковској улици.

Радно време мамографа је сваког радног дана од 9 до 19 часова, а викендом од 9 до 17 часова, на паркингу РТС-а, у Таковској 10. 

Заказивање прегледа почело је у понедељак, 2. октобра на бројеве телефона 060/7171969 и 060/7171523, сваког радног дана од 9 до 14 сати.

Организовани скриниг рака дојке, радом мобилног мамографа, предвиђен је за све жене старосне доби од 45 до 69 година, које током последње две године нису урадиле момографски преглед. Такође, овај преглед je предвиђен и за жене после 40. године које у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу или лечену од рака дојке.

У неколико градова Србије током године мобилним мамографом већ је урађено 10500 прегледа.


"Рак је излечив 2"

 

У Србији годишње оболи више од 40000 људи, а рак однесе више од 20000 живота. Због тога је на светски Дан борбе против рака, 4. фебруара ове године, Радио-телевизија Србије започела националну кампању "Рак је излечив 2", настављајући истоимену националну кампању коју је реализовала 2018-2019. године.

Покретач кампање и носилац пројекта је Радио-телевизија Србије. Кампања се спроводи уз партнерство и подршку Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", Друштва за борбу против рака Србије, удружења пацијената, фармацеутских компанија.
 


 

Циљ кампање "Рак је излечив 2" је да се дође до што више грађана, да се подстакну редовни прегледи, омогући бржа дијагностика и ако је неопходно - благовремена терапија и лечење.

Откривене на време, многе малигне болести не морају да буду смртоносне.

Према светским подацима, готово 40 одсто малигних болести може да буде спречено само променама лоших животних навика, ако оставимо пушење, смањимо телесну тежину и будемо физички активнији. Томе треба додати и редовне прегледе, друге мере превенције попут вакцине против ХПВ вируса, и других скрининг програма.
 

Канцеларија за скрининг рака