Инфо

 

Октобар – Међународни месец борбе против рака дојке

30. септембар 2023.

Октобар – Међународни месец борбе против рака дојке, препознат је свуда у свету као месец подизања свести о раку дојке и симболизован је розе бојом.

Током овог месеца спроводе се различите активности и кампање посвећене подизању свести о великој распрострањености и учесталости рака дојке и наглашавању важности раног откривања и правовременог лечења, као и пружању информација о знацима, симптомима и факторима ризика повезаним са овом болешћу.

Рак дојке је најчешће малигно обољење широм света и водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији, што га чини једним од најзначајнијих јавноздравствених проблема на глобалном нивоу.

С обзиром да рак дојке и даље представља најчешћи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Републици Србији, континуирано се улажу велики напори да се ова болест открије што раније чиме се знатно повећава успешност лечења. Правовременим откривањем и започињањем лечења оболелих особа може се постићи излечење у преко 90% случајева, чиме се подиже квалитет живота оболелих жена и њихових породица.

Током октобра месеца различите организације, удружења и појединци удружују се како би:
 

  • Промовисали рано откривање: подстицали редовне самопрегледе дојки, клиничке прегледе дојки и скрининг мамографију у циљу раног откривања рака дојке.
     
  • Подизали свест: едуковали јавност о учесталости рака дојке, његовом утицају на појединце и породице и о важности ране дијагнозе и лечења.
     
  • Подржавали истраживање: сакупљали средства за истраживања рака дојке и иницијативе усмерене на проналажење нових лекова, побољшање третмана и унапређење квалитета живота жена које су оболеле од рака дојке.
     
  • Дали приоритет превенцији: залагали се за праксу у здравственом систему која даје приоритет превенцији, скринингу и лечењу рака дојке.
     
  • Пружали подршку: особама оболелим од рака дојке и њиховим породицама, кроз групе за подршку, саветовалишта и дистрибуцију едукативног материјала.
     
  • Носили розе: многи људи и организације исказују подршку ношењем розе трака и одеће током октобра месеца, симболизујући солидарност са женама оболелим и излеченим од рака дојке.

 

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” заједно са мрежом института и завода за јавно здравље и удружењима пацијената оболелих и лечених од рака дојке и ове године обележава овај месец кроз различите промотивне активности, како би се подигла свест јавности о значају ове болести, смањила стигма повезана са раком дојке и подстакао што већи број жена да обави превентивни преглед и открије болест на време.
 

Епидемиолошке карактеристике рака дојке 

Организовани скрининг рака дојке у Републици Србији
 



 

Канцеларија за скрининг рака