Инфо

 

Кампања „Дај педалу раку” – јачање свести жена о важности редовних прегледа

26. септембар 2023.

Поводом обележавања октобра Месеца борбе против рака дојке, удружење Женски центар „Милица”, девету годину за редом, организовало је регионалну кампању „Дај педалу раку” у оквиру које је у 30 градова широм Србије организована бициклистичка вожња.

На централној манифестацији, испред Института за онкологију и радиологију Србије у Београду, окупљенима се обратио директор доц. др Милан Жегарац истакавши важност раног откривања рака. „Рак дојке је најчешћи карцином код жена, а рано откривање је свакако главни предуслов за успешно лечење. Управо из тог разлога, скрининг програм је најважнији корак који морамо спровести. Неопходан је већи ангажман медија и друштва у целини како би се радило на повећању свести грађана, али и на повећању информисаности. Важно је да јавност зна да у нашој земљи постоји све већи број мамографа који су доступни за рану дијагнозу рака дојке”, навео је Жегарац и додао да је лечење рака дојке неопходно у установама које имају мултидисциплинарне тимове који учествују у лечењу, али да се не сме заборавити ни на палијативну негу за пацијенте који имају потребу за њом. У име организатора и пацијената обратила се Весна Бонџић, председница удружења Женски центар „Милица”, скренувши пажњу на важност редовних прегледа и самопрегледа дојке у циљу раног откривања карцинома, као и на потребу за још бољом организацијом здравственог система, нарочито примарне заштите.


Представница Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, др  Радољупка Радосављевић, подсетила је да у Србији годишње од рака дојке оболи око 4500 жена, док битку изгуби око 1700. Методе лечења су, како је навела, поштедне ако се болест открије на време, те је важно указати на значај мамографије и едукације како би жене обратиле пажњу на здравље. „Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији се од краја 2012. године спроводи програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести”, изјавила је др Радосављевић, координаторка за скриниг рака дојке у Институту за јавно здравље Србије.

„Дај педалу раку” је кампања  која окупља породице, пријатеље, удружења, друштвено одговорне  компаније, локалне заједнице са циљем подизања свести жена о важности редовних прегледа и промоцији здравих стилова живота, као и унапређењу квалитета лечења и живота онколошких пацијенткиња са раком дојке. Кампања се одржава под покровитељством  Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта Републике Србије, као и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”. Поред Института за онкологију и радиологију Србије, подршку су дали и Клинички центар Ниш, Клинички центар Крагујевац, Институт за онкологију Војводине подизањем заставе кампање „Дај педалу раку” тачно у подне када је дат знак за старт трке у 30 градова у Србији.

Канцеларија за скрининг рака