Инфо

 

У Србији апликовано више од 52000 доза вакцине против ХПВ вируса

14. септембар 2023.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” за годину дана од када је почела вакцинација против хуманог папилома вируса (ХПВ) о трошку државе апликовано је више од 52000 доза ХПВ вакцине, саопштено је на конференцији „Годину дана ХПВ имунизације у Србији”.

„ХПВ вакцинација је од изузетног јавноздраственог значаја, посебно за младу популацију и са аспекта превенције малигних обољења у одраслом животном добу”, нагласила је прим. др sc. med. Милена Каназир, епидемиолог Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” на отварању скупа, нагласивши да уз вакцину имамо могућност да на најприроднији начин преверирамо болести и поремећаје здравља са озбиљном прогнозом. „Ове чињенице су сигурно најјачи аргумент и за популацију и за стручну  јавност који треба да помогне да се обухват имунизацијом ХПВ вакцином приближи препорученим стандардима. То је истовремено изазов за све нас који се бавимо превенцијом, јер као што је много пута раније показано резултати долазе полако али сигурно”, рекла је др Каназир, додајући да ће Инстутут за јавно здравље Србије учинити све да пружи стручну и методолошку помоћ да програм имунизације ХПВ вакцином  успешно заживи и убрзо резултује очекиваним исходима.


 

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) проф. др Сања Радојевић Шкодрић навела је да су вакцине против ХПВ вируса, које су доступне у Србији од јуна 2022. године, једна од најважнијих ствари које су се догодиле у здравственом систему наше земље, јер је реч о првој препорученој вакцини која је уведена о трошку државе, али је истакла да мора да се ради на подизању свести о значају вакцинације. „Не можемо да кажемо да смо задовољни оваквим опсегом имунизације и мислим да треба да наставимо да интензивирамо имунизацију и да она буде уједначенија по целој Србији. Када се погледају подаци, само већи градови имају адекватну имунизацију, док су у осталим крајевима лошији резултати”, рекла је др Радојевић Шкодрић.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић указала је на то да је рак грлића материце један од веома озбиљних јавноздравствених проблема и подсетила да се у Србији сваке године открије више од 1000 новооболелих особа. Министарска просвете истакла је и значај боље информисаности и рушења предрасуда које родитељи или адолесценти имају у погледу вакцинације против ХПВ вируса. „Од самог почетка националне јавноздравствене кампање Министарство просвете и школе дају свој допринос и подршку промотивним и информативним активностима и дијалогу између различитих актера да би се разумело због чега је ХПВ вакцинација важна. Ове активности постају део наших настојања да код деце подстичемо здраве животне стилове и промовишемо здравствену писменост”, нагласила је министарка.

Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек навео је да се против одређених болести можемо успешно борити имунизацијом, односно превенцијом и да је наша земља на том пољу направила велики помак. „Надам се да ћемо следеће године моћи да се похвалимо бољим резултатима, али не треба да будемо незадовољни, јер смо за првих годину дана направили велики искорак и почели озбиљно да се бавимо превенцијом рака грлића материце”, нагласио је др Ђерлек.
 

Канцеларија за скрининг рака