Инфо

 

Најзначајније информације о неопходности редовних прегледа за рано откривање рака дојке - Разговор са директорком Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" проф. др Верицом Јовановић

06. октобар 2023.

Разговор  Иване Божовић (РТС) и Ане Стаменковић  (РТС) са директорком Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" проф. др Верицом Јовановић:
 

(Видео прилог РТС-а - Јутарњи програм)

Октобар је Међународни месец борбе против карцинома дојке, малигне болести која погађа највише жена и у Србији и у свету.

У свету годишње више од 600000 жена умре од рака дојке. У Србији годишње оболи 4600 жена, а битку са опаком болешћу изгуби 1700. У оквиру кампање „Рак је излечив“ почели су прегледи на мобилном мамографу, а термини за прву недељу већ су попуњени.

„Интересовање за преглед у мобилном мамографу је велико, а преглед се препоручује свим женама од 45 до 69 година које претходне две године нису радиле мамографију, којом се уочавају евентуалне промене у ткиву дојке. Оваквим прегледом ризик се на време утврђује и жена се упућује на даље лечење“, истиче директорка Института „Батут“ проф. др Верица Јовановић.

Према речима директоркe Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" проф. др Верицe Јовановић, велико интересовање за преглед је добар знак да се у протеклих неколико година подигла свест и формирали бољи ставови. 

2019. године било је три пута веће интересовање жена за мамографски преглед него 2013. године.

Мамографија је преглед за жене од 45 до 69 година. Када су у питању млађе жене, оне се упућују на ултразвучни преглед и све прегледе могу да обаве у свом дому здравља, у служби за радиологију. 

За преглед у мобилном мамографу потребно је понети неки од личних докумената, резултати стижу за три до четири недеље, а свака жена се појединачно обавештава о резултатима.
 

Канцеларија за скрининг рака