Инфо

 

Чланови Одбора за здравље и породицу одржали су 6. октобра 2023. године седницу на којој су се информисали о ХПВ имунизацији – приказ налаза „ХПВ Атлас“, од стране Европског парламентарног форума за сексуална и репродуктивна права

06. октобар 2023.

Шеста седница Одбора за здравље и породицу - Чланови Одбора за здравље и породицу одржали су 6. октобра 2023. године седницу на којој су се информисали о ХПВ имунизацији – приказ налаза „ХПВ Атлас“, од стране Европског парламентарног форума за сексуална и репродуктивна права.

ХПВ АТЛАС (у пдф формату)

Председник Одбора доц. др прим. Дарко Лакетић је истакао да је Одбор препознао значај проактивног и заједничког деловања свих релевантних чинилаца на раном откривању ХПВ вируса, као и превенцији инфекције проузрокованих типовима хуманих папилома вируса.

Седници су, поред чланова Одбора, присуствовали и министарка здравља проф. др Даница Грујичић, државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Стана Божовић, државна секретарка у Министарству просвете проф. др Маријана Дукић Мијатовић, директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ проф. др Верица Јовановић и в.д. директорка РФЗО проф. др Сања Радојевић Шкодрић, као и представници Европског парламентарног форума за сексуална и репродуктивна права.

Представница Европског парламентарног форума Марин Давидасвили представила је присутнима налазе „ХПВ Атлас“, који представља атлас политика превенције и информисања јавности у европским државама и који показује достигнућа на националном нивоу. Оценила је да је Србија направила велики искорак у информисању јавности о значају превенције и раном откривању рака грлића материце, као и у промоцији родно неутралне имунизације.

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић навела је предузете активности Министарства у претходних годину дана, указујући да је дефинисано спровођење препоручене имунизације против хуманих папилома вируса, која треба да се спроводи од девете године живота, првенствено код деце седмих разреда основне школе, па до 19. године. Грујичић је истакла и да је вакцина у домовима здравља доступна од јуна месеца 2022. године и да је од тог периода апликовано преко 54600 доза.

О значају промоције вакцинације код студентске популације говорила је државна секретарка у Министарству просвете проф. др Маријана Дукић Мијатовић и заједно са државном секретарком у Министарству за бригу о породици и демографију Станом Божовић нагласила је значај превенције и мултисекторског приступа у сузбијању инфекција проузрокованих типовима хуманих папилома вируса.

Након седнице, народни посланици присуствовали су промоцији „ХПВ Атласа“, намењеној широј јавности и медијима.

Седници је председавао председник Одбора прим. доц. др Дарко Лакетић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Јана Матеовић, др Нада Мацура, Биљана Илић Стошић, мр Светлана Милијић, Срђан Симић, др Марко Богдановић, проф. др Мирка Лукић Шаркановић, Марија Војиновић, Марија Јевђић, др Муамер Бачевац, Радмила Васић, Селма Кучевић, др Зоран Зечевић, и Марија Тодоровић, као и народна посланица доц. др Биљана Ђорђевић, која није чланица Одбора.
 

 

Канцеларија за скрининг рака