Инфо

 

Попуњени сви термини у мобилном мамографу у Београду

12. октобар 2023.

Овог октобра – „Месеца борбе против рака дојке” мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” заједно са Радио Телевизијом Србије, уз подршку Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, Друштва за борбу против рака и бројних удружења и пријатeља акције налази се у Београду, у Таковској 10. 

Преглед  у мобилном мамографу до 11. октобра заказало је 2050 жена, а сви термини попуњени су закључно са 2. новембром, до када је и планирано да мобилни мамограф буде на наведеној локацији у оквиру акције „Рак је излечив”.

Закључно са 11. октобром мамографију је урадило 580 жена. 

Радом мобилног мамографа од почетка године спроводио се организовани скрининг рака дојке на територији општина Краљево, Београд, Јагодина, Пожаревац, Лесковац и Чајетина, и у наведеним градовима прегледано је 10600 жена.

Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” проф. др Верица Јовановић, обраћајући се присутнима на догађају уприличеном поводом почетка рада мобилног мамографа на локацији испред РТС-а, подсетила је да је рак дојке водећа малигна болест у популацији жена и да је мамографија за жене од 45 до 69 година кључни преглед.

„Веома је важно на време урадити мамографију, нарочито за жене ове животне доби које је нису урадиле у последње две године. Са раним откривањем рака обезбеђује се хронично стање када је у питању рак дојке, а тиме се спречавају компликације и чува живот”, нагласила је проф. др Јовановић и додала да је преглед предвиђен и за жене после 40. године које у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

 

Канцеларија за скрининг рака