Инфо

 

Институту за јавно здравље Србије додељена плакета „ВеличанствеНЕ ХПВ”

21. новембар 2023.


 

Поводом Светског дана елиминације рака грлића материце Удружење за борбу против рака грлића материце и јајника „Проговори” доделило је плакете „ВеличанствеНЕ ХПВ”   институцијама које су највише допринеле у подизању свести опште и стручне јавности о тој болести, као и обухвату имунизације против ХПВ у Србији. Наша земља је од јуна 2022. године обезбедила вакцину против ХПВ о трошку РФЗО и започела препоручену имунизацију деце узраста од 9 до 19 година оба пола.

Проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије, приликом уручења плакете указала је на важност заједничког рада у заштити здравља становништва и да нас досадашње активности обавезују да у наредном период радимо још више и боље.

“Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, мрежа института и завода за јавно здравље свакодневно активно раде на промовисању ове значајне вакцинације. У предстојећој календарској години крећемо са редовном препорученом вакцинацијом деце узраста седмих разреда”, рекла је проф. др Верица Јовановић.

На свечаности у Деканату Медицинског факултета плакете „ВеличанствеНЕ ХПВ”  додељене су Министарству здравља и Министарству просвете, Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО), Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Институту за јавно здравље Војводине, Заводу за јавно здравље Шабац, Фармацеутској комори, домовима здравља и другима. 
 


 


 


 


 


 

 

Канцеларија за скрининг рака