Инфо

 

Примарна и секундарна превенција важне у борби против рака грлића материце

23. јaнуар 2024.

Поводом почетка обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце у Институту за јавно здравље Србије одржана је конференција за новинаре са које су учесници поручили да су редовни прегледи кључни у раном откривању болести и успешном исходу лечења.
 


Проф. др Верица Јовановић, директор Института, навела је да у Србији сваког дана три жене оболе од рака грлића материце док једна жена изгуби живот и нагласила да су примарна и секундарна превенција важне у борби против рака грлића материце.

„Право на превентивни преглед има свака жена једном годишње. Интензивираћемо позиве за организовани скрининг рака грлића материце. Радићемо на укључивању што већег броја општина на територији Србије и обезбедити начин да се дође на превентивни преглед без чекања”, рекла је проф. др Јовановић и истакла да је обавеза и Канцеларије за скрининг Института за јавно здравље Србије, Републичког фонда за здравствено осигурање и Министарства здравља да се организација пружања здравствене заштите у области скрининга модификује и да се што више приближи женама које треба да обаве превентивни преглед.  Јовановић је посебно истакла значај HPV вакцинације као вида примарне превенције и навела да је од јуна 2022. године до данас вакцинацијом против HPV вируса вакцинисано 31.309 деце, од чега 77% девојчица. „Задатак свих нас је да поред примарне превенције која подразумева HPV вакцинацију промовишемо и приближимо значај ове вакцинације родитељима. Да знамо да се као препоручена вакцинација за време систематских прегледа када се и прима вакцина против дифтерије и тетануса која је део Календара обавезне имунизације, у завршном разреду основних школа, може примити управо и HPV вакцина”, закључила је проф. др Јовановић.
 


На конференцији за медије говори су и др Славица Јефтић, Сектор за јавно здравље Министарства здравља, Весна Вуковић Којовић, заменик директора Сектора за лекове и фармакоекономију Републичког фонда за здравствено осигурање, Борка Јеремић, шеф Канцеларије Популационог фонда УН у Србији, Горица Ђокић, Удружење за борбу против рака јајника и грлића материце „Проговори” и др Јелена Митровић, начелник Службе за здравствену заштиту деце Дом здравља „Др Симо МИлошевић“.
 

Канцеларија за скрининг рака