Инфо

 

Доступна дигитална платформа о броју вакцинисане деце против ХПВ

24. јaнуар 2024.

У Европској недељи превенције рака грлића материце на конференцији за новинаре у организацији Удружења „Проговори” најављено је да ће на сајту Министарства здравља бити доступне информације о броју вакцинисаних девојчица и дечака против хуманог папилома вируса, уз поруку да је потребно додатно радити на подизању свести о значају вакцине.

Државни секретар у Министарству здравља др Горан Макунчевић рекао је да ће у наредном периоду бити обухваћени сви домови здравља и да ће Министарство на дневном,  недељном и месечном нивоу имати приказ стања примљених ХПВ вакцина, број вакцинисане деце по полу, узрасту и броју примљених доза. Захваљујући оваквој дигиталној мапи Србија је постала прва земља у региону која ће имати овакав вид праћења имунизације, што ће се повољно одразити на позицију Србије у оквиру ХПВ атласа, документу који припрема Европски парламентарни форум.

Директорка Института за јавно здравље Србије проф. др Верица Јовановић навела је да је од  јуна прошле године доступна деветовалентна вакцина Гардасил и да је до сада у оквиру препоручене вакцинације вакцинисано нешто мање од 32.000 деце, од чега је 77% девојчица. Од јануара ове године према Програму имунизације, у оквиру систематског прегледа у завршном разреду основне школе може се примити ХПВ вакцина.

Према речима директорке РФЗО проф. др Сање Радојевић Шкодрић од јуна ове године женама узраста од 35 до 69 година о трошку државе ће бити омогућена ХПВ типизација у домовима здравља и институтима за јавно здравље. Представница Удружења „Проговори” Невена Илић, која је пре три године оболела од рака грлића материце, навела је важност редовног одласка на гинеколошке прегледе.
 

Канцеларија за скрининг рака