Инфо

 

Мобилни мамограф од 2. до 9. марта на Новом Београду

01. март 2024.


„Хајде да имамо времена за преглед”

Од суботе, 2. марта до 9. марта 2024. године мобилни мамограф у организацији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ биће постављен на Новом Београду, испред Градске општине Нови Београд (Булевар Михаила Пупина 167).

Све заинтересоване жене прегледе могу заказати од петка, 1. марта, радним данима од 9 до 14 часова путем телефона 060/7171969 и 060/7171523, до попуне термина. 

Заказивање прегледа биће доступно и сутра, у суботу, 2. марта, у периоду од 9 до 14 часова.

Заказани прегледи у мобилном мамографу обављаће се сваког дана од 9 до 19 часова. Прегледи у мобилном мамографу намењени су женама животне доби од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и женама после 40. године, које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у сарадњи са општином Нови Београд, Министарством здравља, Републичким фондом за здравствено осигурање, уз подршку Гранд кафе и Фонда Б92 у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед – Не гледај у шољу прегледај се”, наставља организацију рада мобилног мамографа у циљу ране дијагностике и правовременог лечења.  У овој активности подршку пружају и Дом здравља Нови Београд, Дом здравља Вождовац и Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“.

Информисање жена о препознавању раних симптома и знакова болести, као и њихово оснаживање да редовно контролишу своје здравље, спада међу незаменљиве јавноздравствене активности. Институт својим активностима указује на значај правовремених и редовних прегледа  и наглашава колико је важно да се свака жена на време јави лекару ради контроле, ране дијагностике и правовременог лечења.
 

Канцеларија за скрининг рака