Инфо

 

Почели прегледи у мобилном мамографу на Новом Београду

04. март 2024.

Од суботе 2. марта мобилни мамограф у организацији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” налази се испред Градске општине Нови Београд и доступан је за прегледе жена од 45 до 69 година, које у претходне две године нису биле на мамографском прегледу, као и за жене после 40. године које у својој породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.
 



Према речима директорке Института, проф. др Верице Јовановић, у мобилном мамографу дневно се обави више од 60 прегледа, а уколико заказаних прегледа буде више жене ће се упућивати у неки од домова здравља који су такође опремљени савременим мамографима. „Мамографија има велики значај за рано откривање рака дојке, посебно имајући у виду да се то обољење налази на првом месту када је реч о оболевању и умирању код жена”, рекла је Јовановић и подсетила да је рак дојке излечив у високом проценту уколико се открије на време.

Почетку рада мобилног мамографа присуствовао је и председник општине Нови Београд, Бојан Бован. Он је позвао све суграђанке да искористе погодност мамографског прегледа и нагласио да је локација лако доступна, па ће уколико се буду поштовали термини преглед бити брз и без чекања. „Слушамо наше лекаре, а они кажу да је овакав вид превенције неопходан” – рекао је Бован.
 



Све заинтересоване жене прегледе могу заказати од петка, 1. марта, радним данима од 9 до 14 часова путем телефона 060/7171969 и 060/7171523, до попуне термина. Заказани прегледи у мобилном мамографу обављаће се сваког дана од 9 до 19 часова.
 



Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у сарадњи са општином Нови Београд, Министарством здравља, Републичким фондом за здравствено осигурање, уз подршку Гранд кафе и Фонда Б92 у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед – Не гледај у шољу прегледај се”, наставља организацију рада мобилног мамографа у циљу ране дијагностике и правовременог лечења. У овој активности подршку пружају и Дом здравља Нови Београд, Дом здравља Вождовац и Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије”.
 

Канцеларија за скрининг рака