Инфо

 

20. март 2024. – Национални дан борбе против рака дојке

14. март 2024.

У циљу повећања пажње и едукације јавности о значају раног откривања рака дојке, у Србији се једанаесту годину по реду, 20. марта обележава Национални дан борбе против рака дојке. Датум је уврштен у Календар јавног здравља на иницијативу Министарства здравља Републике Србије, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Института за онкологију и радиологију Србије, компаније Авон и Фонда Б92.

Рак дојке је најчешће дијагностиковано малигно обољење код жена широм света и представља најчешћи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Србији.

Када се открије на време, рак дојке је излечив у преко 90% случајева, лечење је краће и ефикасније, а квалитет живота оболелих и лечених жена знатно бољи.

Према последњим доступним подацима Светске здравствене организације и проценама Међународне агенције за истраживање рака за 2022. годину, у свету је регистровано око 2.297.000 новооболелих жена свих узраста од карцинома дојке, док је око 666.000 жена умрло од ове болести.

Према истим изворима у Европи је регистровано више од пола милиона новооболелих жена од рака дојке са знатно већом стопом оболевања (75,6 на 100.000) од оне регистроване глобално у свету и у Србији, а умрло је око 144.000 жена, са стопом умирања 14,6 на 100.000.

Главни циљ Глобалне иницијативе за рак дојке Светске здравствене организације (WHO Global Breast Cancer Initiative) је смањење смртности од карцинома дојке за 2,5% годишње, чиме би се избегло 2,5 милиона смртних случајева узрокованих овом врстом рака на глобалном нивоу у периоду од 2020. до 2040. године.
 

Три кључне активности за постизање овог циља су:

-  рано откривање,

-  правовремена дијагноза, и

-  свеобухватан третман рака дојке.

 

Жене у Србији се према проценама Глобалне иницијативе за рак дојке Светске здравствене организације (WHO Global Breast Cancer Initiative) налазе у средњем ризику од оболевања и високом ризику од умирања од ове малигне локализације. У последњих пет година упркос варијацијама у стопама инциденције и морталитета региструје се благо смањење стопа оболевања и умирања од рака дојке код жена.

У периоду од 2016. до 2021. године у Републици Србије просечно се годишње региструје 4480 новооболелих жена од ове врсте малигног тумора. Просечна стандардизована стопа инциденције износила је 67,5 на 100.000 жена свих узраста. У истом периоду, у просеку су од ове врсте рака умрле 1722 жене и просечна стандардизована стопа морталитета износила је 20,1 на 100.000.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији, 2021. године регистровано је 4447 новооболелих и 1765 умрлих жена од рака дојке. Стопа оболевања од рака дојке код жена у Републици Србији износила је 64,0 на 100.000, а стопа умирања 20,6 на 100.000 жена.

Рак дојке се чешће јавља у узрасту после 40. године, али највише узрасно-специфичне стопе оболевања су у просеку регистроване у узрасту од 65. до 74. године. У случају умирања регистроване стопе морталитета пропорционално расту почев од 45. године и највише су у узрасту 75 и више година.

Како би се смањио морталитет од рака дојке и оптерећење друштва овом болешћу потребни су свеобухватни напори и јавноздравствене мере за контролу рака, почевши од примарне превенције, преко раног откривања болести и скрининга, па до правовременог лечења жена оболелих од ове болести. Организовани скрининг рака дојке се у Републици Србији спроводи од децембра 2012. године и до сада је у програм укључено 40 општина, уз додатно ангажовање мобилних мамографа на терену, да би скрининг мамографија у Републици Србији постала доступна што већем броју жена.

Како би се Програм спроводио на територији читаве Републике Србије континуирано се ради на јачању капацитета здрaвствeних устaнoвa зa спровођење скрининга. До сада је спроведено пет циклуса организованог скрининга рака дојке у Републици Србији и у току је друга година шестог циклуса, који се спроводи током 2023. и 2024. године.

Рад мобилног мамографа у оквиру кампање „Хајде да имамо времена за преглед” спроводе заједно Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање, уз подршку Фонда Б92 и компаније Гранд кафа.

Март је месец када се многобројним активностима обележава борба против рака, са акцентом на 20. март, када се посебно скреће пажња јавности на распрострањеност ове болести и на подизање свести жена о значају превентивних прегледа у раном откривању рака дојке.
 

Канцеларија за скрининг рака