Инфо

 

Од увођења организованог скрининга број жена умрлих од рака дојке смањен за 16,9 одсто

20. март 2024.

Поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке одржан је панел „Савремена дијагностика и третман канцера дојке” у организацији Фонда Б92 и компаније Авон, на коме су учествовали представници здравственог сектора и удружења пацијената.

Проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, навела је да је у периоду од увођења организованог скрининга, од 2013. године до 2022. године број жена преминулих од рака дојке смањен за 16,9 одсто и додала да се очекује да се у наредних десет година смањи за 20 одсто. Стручњаци и целокупна медицинска јавност раде на томе да се тај тренд настави. Мамографија је златни стандард дијагностике када је у питању рак дојке, рекла је проф. др Верица Јовановић.  

„Желимо да се настави тренд опадања броја преминулих од рака. Зато саветујемо женама од  50. до 69. године да се редовно јављају, једном у две године, на мамографију. Уколико постоји породична анамнеза онда се прегледи раде и раније, већ од 40. године или чак раније”, истакла је проф. др Верица Јовановић. 

Проф. др Ференц Вицко, државни секретар у Министарству здравља, истакао је да ће држава наставити истим темпом да ради на даљем побољшању лечења и превенцији када је рак дојке у питању. Он је указао да је потребно да се жене одазову на редовне контроле, јер када се ултразвуком или мамографом открије промена то су стадијуми болести у којима је излечење изнад 90 процената.

Др Мирјана Узуновић Мако из Републичког фонда за здравствено осигурање рекла је да је Фонд препознао значај иновативних лекова и да се последњих година континуирано улаже све више новца, као и да ће лекови за карцином дојке који се налазе на листи бити доступни пацијентима у Србији најкасније у јуну.

На панелу посвећеном обележавању Националног дана борбе против рака дојке говорили су и проф. др Лазар Поповић из Института за онкологију Војводине, Домина Спасић, председница Удружења пацијената „Будимо заједно”, Милица Савиншек из компаније Авон и Веран Матић, председник Управног одбора Фонда Б92.  


 

Канцеларија за скрининг рака