Инфо

 

Фактори ризика за настанак рака дојке

30. март 2024.

 

  • Најјачи фактор ризика за настанак рака дојке је женски пол.

Вероватноћа оболевања од ове малигне болести је 100 пута већа код жена него код мушкараца, што значи да се око 99% случајева рака дојке јавља код жена, док се код мушкараца ова дијагноза поставља у око 0,5–1% случајева. Лечење рака дојке код мушкараца следи исте протоколе лечења као и код жена.

Одређени фактори повећавају ризик од настанка рака дојке, као што су:
 

  • Старија животна доб

Стопе оболевања и умирања од рака дојке се повећавају са годинама живота.

Отприлике половина случајева рака дојке јавља се код жена које немају други препознатљив фактор ризика осим пола (женски) и узраста (преко 40 година).
 

  • Генетска предиспозиција

Позитивна породична историја рака дојке, односно позитивна породична анамнеза повећава ризик за настанак рака дојке, поготово уколико је у породици било више од једног оболелог блиског рођака. Међутим, већина жена код којих је дијагностикован рак дојке нема познату породичну историју болести. Недостатак позитивне породичне историје не значи нужно да је жена у смањеном ризику.

Одређене наследне мутације значајно повећавају ризик од настанка рака дојке, при чему су најдоминантније мутације гена BRCA1, BRCA2 и PALB-2. Сматра се да је карцином дојке код 5–10% свих оболелих жена повезан са мутацијама у генима BRCA1 и BRCA2. Жене код којих су откривене мутације у овим генима могу размотрити стратегије за смањење ризика, као што су хируршко уклањање обе дојке или стратегије хемопревенције.
 

  • Репродуктивни фактори

Дужина репродуктивног периода може повећати ризик од настанка рака дојке. Рана менарха (<12 година), односно године када су почели менструални циклуси и касна менопауза (>55 година), односно године када су престали менструални циклуси, као и прва трудноћа у каснијем узрасном добу и мањи број трудноћа могу повећати ризик за настанак рака дојке. Са друге стране, сматра се да дојење има протективни ефекат и да смањује ризик за настанак карцинома дојке.
 

  • Гојазност

Гојазност, поготово постменопаузална гојазност, повећава ризик за настанак карцинома дојке због синтезе ендогених естрогених хормона у масном ткиву.
 

  • Егзогени полни хормони

Употреба егзогених полних хормона, поготово постменопаузална хормонална терапија, може да повећа ризик за настанак рака дојке.
 

  • Штетна употреба алкохола и пушење

Конзумација алкохола и пушење представљају факторе ризика за настанак бројних хроничних незаразних болести, укључујући и малигне болести.

Ризик за настанак карцинома дојке повећавају и претходне пролиферативнe болести дојке, карцином контралатералне дојке или ендометријума, као и изложеност зрачењу и физичка неактивност.

Неке од фактора ризика за настанак рака дојке није могуће мењати, као што су пол, животна доб, генетска предиспозиција и репродуктивни фактори, док је на друге факторе ризика могуће утицати.

Правилна избалансирана исхрана, редовна физичка активност, избегавање изложености зрачењу, конзумације алкохола, цигарета и избегавање стреса могу позитивно деловати на здравље и превенцију болести.

 

Извори:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer
 

https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/research/cancer-facts-and-statistics/breast-cancer-facts-and-figures/2022-2024-breast-cancer-fact-figures-acs.pdf
 

Канцеларија за скрининг рака