Инфо

 

Кампања „Превенција као гаранција” у борби против рака дојке у Србији

01. април 2024.

Дана 27.3.2024. године одржана је прва конференција „Превенција као гаранција” на тему „Изазови, достигнућа и преспективе у превенцији карцинома дојке, од дијагнозе до терапије и путеви подршке” у организацији WMG фондације уз подршку Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у хотелу „Мона Плаза” у Београду.

Конференцију је отворила проф. др Даница Грујичић која је истакла значај превентивних прегледа у циљу раног откривања рака дојке, као и иновативне терапије у лечењу најчешћег малигног обољења када се говори о оболевању и умирању жена у Србији. 

О достигнућима и перспективама у раном откривању рака дојке, значају организованог скрининга рака дојке, постављању дијагнозе, процесу лечења, иновативној терапији, генетском тестирању, психолошкој подршци женама оболелим од ове малигне болести говорили су кроз три панела учесници конференције.

Први панел се односио на тренутно стање када говоримо о карциному дојке, главне факторе ризика, изазове у превенцији, приступу дијагностици.

Учесници првог панела су били проф. др Верица Јовановић в. д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, др Горан Макунчевић државни секретар Министарства здравља, доц. др Милан Жегарац в. д. директора Института за онкологију и радиологију Србије и др Александар Лазић в. д. директора Здравственог центра Ужице.

Други панел се односио на значај редовних скрининг прегледа, генетске факторе ризика и значај генетског тестирања, процес лечења рака дојке, изазове у самом лечењу, иновативну терапију у лечењу рака дојке.

Учесници су били др Радољупка Радосављевић координатор за скрининг рака дојке, прим. др Маријана Миловић Ковачевић медикални онколог Института за онкологију и радиологију Србије, доц. др Маријана Баста Николић спец. радиолог Клиничког центра Војводине, др Ана Кривокућа руководилац Одсека генетског саветовалишта за наследни канцер Института за онкологију и радиологију Србије и др Бојан Тркуља директор Удружења произвођача иновативних лекова „Иновиа”.

Трећи панел се односио на путеве подршке и личне приче о процесу лечења, а учешће су узели проф. др Синиша Којић спец. пластичне и реконстуктивне хирургије, чланице удружења „Милица” и Сандра Бјелац психоонколог.

Овом конференцијом и активним учешћем свих учесника истакнута је чињеница да је од почетка спровођења организованог скрининга рака дојке у Републици Србији, учешћем свих релевантних институција направљен велики помак када говоримо о раном откривању рака дојке, преживљавању жена, квалитету живота у току и након процеса лечења и њиховом враћању уобичајеним активностима након болести.

Кроз цео ток конференције наглашено је колико је важно одазвати се на редовне скрининг прегледе.






 

Канцеларија за скрининг рака