Инфо

 

Мобилни мамограф од 9. априла на Врачару, порта Храма Светог Саве

08. април 2024.

Мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља, РФЗО-а, Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, од 2. марта врши организовани скрининг рака дојке за све заинтересоване жене Београда.

Како би пружили прилику што већем броју наших суграђанки да обаве мамографски преглед, мамограф је у марту након рада на Новом Београду постављен на Савском шеталишту, Београд на води, где је са радом завршио 7. априла. Након наведених локација, мобилни мамограф је уз подршку Српске православне цркве, од 8. априла постављен у порти Храма Светог Саве на Врачару, између Цркве Светог Саве и Храма Светог Саве.

Радно време мамографа је од 9 до 19 часова сваког дана, а прегледи се могу заказати сваког радног дана од 9 до 14 часова на телефоне 060/7171969 и 060/7171523.

Мамографија је златни стандард када говоримо о раном откривању рака дојке. Преглед је предвиђен за све жене старости од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и после 40. године уколико је блиска сродница оболела и лечена од рака дојке. Када се открије на време рак дојке је излечив у високом проценту, методе лечења су поштедне, а квалитет живота оболеле жене је очуван. Зато је важно урадити преглед који је безболан, кратко траје, а дозе зрачења које се емитују су занемарљиве.

Од почетка акције рада мобилног мамографа у Београду, преглед је у мобилном мамографу заказало 2526 жена, а до сада је прегледано њих 2310. Уз подршку домова здравља Нови Београд и Вождовац и Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије”, издвајањем додатних термина прегледано је још 550 жена.

Још једном позивамо све суграђанке да одвоје време и обаве овај важан преглед за њихово здравље.
 

Канцеларија за скрининг рака