Инфо

 

Мобилни мамограф од 26. априла на локацији Борча (Дом здравља Борча)

25. април 2024.

Мобилни мамограф, чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља, РФЗО, Фонда Б92 и компаније Гранд кафа, од 2. марта врши организовани скрининг рака дојке за све заинтересоване жене Града Београда.

Мобилни мамограф ће уз подршку Дома здравља Палилула и Дома здравља Борча од 26. априла наставити са радом у Борчи, тачније испред Дома здравља Борча, ул. Косте Манојловића бр. 6.

Радно време мамографа је од 9 до 19 часова сваког дана, а за време првомајских и ускршњих празника од 10 до 16 часова.

Прегледи се могу заказати сваког радног дана од 9 до 14 часова на телефоне 060/7171969 и 060/7171523.

Мамографија је златни стандард када говоримо о раном откривању рака дојке. Преглед је предвиђен за све жене старости од 45 до 69 година које у последње две године нису урадиле мамографију, као и после 40. године уколико је блиска сродница оболела и лечена од рака дојке.

Када се открије на време рак дојке је излечив у високом проценту, методе лечења су поштедне, а квалитет живота оболеле жене је очуван. Зато је важно урадити преглед који је безболан, кратко траје, а дозе зрачења које се емитују су занемарљиве.

Од почетка акције рада мобилног мамографа у Београду, у мобилном мамографу је заказано и прегледано 3400 жена. Уз подршку Дома здравља Нови Београд, Дома здравља Вождовац и Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије”  издвајањем додатних термина у марту месецу, прегледано је још 524 жена.

Позивамо све жене наведене старосне доби да одвоје време и обаве овај преглед важан за њихово здравље.
 

Канцеларија за скрининг рака