Инфо

 

Пружање унапређених услуга на локалном нивоу

01. август 2013.


 

Пројектом Министарства здравља „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу” - ДИЛС, финансираном из кредита Светске банке, у домовима здравља широм Србије, ангажовано је 60 младих лекара. Они су распоређени у 40 домова здравља и бавиће се превенцијом карцинома, кардиоваскуларних болести, дијабетеса и подизањем нивоа знања о здрављу грађана Републике Србије.  

Др Тамара Наумовић и др Марко Вељковић из Националне канцеларије за скрининг рака, Института за јавно здравље Србије,  учествовали су у едукацији „Млади лекари као подршка здравственим активностима у заједници” која је одржана од 24.7.2013 до 26.7.2013. године у Београду. Наведени стручњаци изложили су теме о скрининзима рака дојке и рака дебелог црева.

Др Марко Вељковић одржао је предавање на тему скрининга рака дебелог црева. Младе колеге могле су да чују о значају извођења скрининга рака дебелог црева, о начину спровођења скрининга у здравственим установама и да се упознају са досадашњим резултатима програма.

Др Тамара Наумовић говорила је о методологији извођења скрининга рака дојке са посебним освртом на кораке везане за могуће различите налазе на мамографским снимцима, што је од посебног значаја за сваку учесницу скрининга, али и од професионалног значаја за самог лекара.

Надамо се да ће у сарадњи са Канцеларијом за скрининг рака млади лекари успети да обезбеде и успешно спроведу програме организованог националног скрининга.
 


 

Канцеларија за скрининг рака