Инфо

 

Посета ЕУРОМЕД пројектног тима за скрининг 28.-30.08.2013.

30. август 2013.

Представници ЕУРОМЕД пројектног тима за скрининг су у тродневној посети Србији представили организацију скрининг програма у земљама чланицама ЕУРОМЕД асоцијације и упознали се са програмима организованог скрининга рака дојке, грлића материце и дебелог црева у Србији.

Током тродневне посете представнике ЕУРОМЕД пројектног тима су примили представници Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Канцеларије за скрининг рака, као и представници пројекта ЕУ „ Подршка увођењу Националног програма за рано откривање рака у Србији“.

Скуп је отворио помоћник министра из сектора за европске интеграције и међународну сарадњу, проф др Берислав Векић, након чега су се присутнима обратили представници ЕУРОМЕД пројектног тима за скрининг др Ливиа Гиордано, др Луиги Бисанти и Лина Јарамилло, који су представили ЕУРОМЕД асоцијацију и начин организовања скрининга рака грлића материце у различитим регионима Италије.

Директор Института за јавно здравље Србије прим. др. сци. мед. Драган Илић поздравио је све присутне и одржао презентацију на тему „Управљања скринингом рака грлића материце у Србији“.

Присутнима се након тога обратила др Снежана Жујковић, координатор за скрининг рака грлића материце пројекта Европске Уније „ Подршка увођењу Националног програма за рано откривање рака у Србији“, која је представила резултате пројекта на пољу скрининга рака грлића материце.

Национални координатор за скрининг рака грлића материце, Канцеларије за скрининг рака, Института за јавно здравље Србије, др Бојана Милошевић упознала је све присутне са Националним програмом за скрининг рака грлића материце, након чега су колеге из Канцеларије за скрининг рака, др Тамара Наумовић, др сци Урош Ракић и др Клаудиа Кравић представили индикаторе за

 

 

скрининг рака грлића материце, начин сакупљања података у скринингу и ИТ систем, као и досадашње резултате скрининга рака грлића материце у Србији.

Представници Дома здравља Палилула и Дома здравља Крушевац, др Јованка Ђаконовић и др Весна Гајић, као и др Милош Михајловић, спец. патологије, из Здравственог центра Крушевац представили су резултате скрининга рака грлића материце у својим установама. Упознали су све присутне са начином организације и реализације скрининга на терену.

  

Другог дана скупа присутнима се обратио проф др Живко Перишић из ГАК „Народни фронт“ који је говорио о превенцији и скринингу рака грлића матрице у Србији и представио Национални водич добре клиничке праксе за дијагностиковање и лечење рака грлића материце.

Др Наташа Милићевић је презентовала палијативно збрињавање и психолошку подршку за онколошке болеснике у Србији, након чега је Др Драгана Атанасијевић из Републичког фонда за здравствено осигурање говорила о начинима финансирања националног програма за рано откривање рака грлића материце у Србији.

Након излагања дискутовало се о приоритетима, изазовима и могућим критичким тачкама скрининга, као и начинима за њихово превазилажење. Представници Еуромед пројекта су изнели своја искуства у погледу организовања и финансирања скрининга рака грлића материце у Италији.

Скуп је завршен посетом цитолошкој лабораторији КБЦ Земун и Дома здравља „Др Симо Милошевић“ Чукарица, након чега су на састанку у Институту за јавно здравље Србије „ Др Милан Јовановић Батут“  општим закључцима са скупа договорени начини будуће међусобне сарадње.

Канцеларија за скрининг рака