Инфо

 

Канцеларија за скрининг рака учествовала је на округлом столу „Про-фемина 2013” - Женско здравље у фокусу

11. октобар 2013.

На позив представника делегације Европске комисије у Србији, координатори за скрининг карцинома дојке и карцинома грлића материце  учествовали су на округлом столу „Женско здравље у фокусу“ у организацији часописа „Лепота и здравље“ у хотелу Хyатт Регенцy у Београду.  Учесници округлог стола су били стручњаци из области медицине (радиолози, гинеколози, психијатри,), психологије, фитнеса, исхране, људских права, хуманитарних активности, представници медија и НВО. 

Тема округлог стола је била здравље жена у Србији: шта можемо учинити на превенцији, који су фактори који највише угрожавају здравље жене, колико је она данас сама одговорна за своје здравље, колико је према жени одговорно друштво, породица, фирма и шира социјална заједница.

Представници Канцеларије за скрининг рака, др Бојана Милошевић и др Љиљана Лазић узеле су активно учешће и промовисале Националне програме за рано откривање карцинома грлића материце и карцинома дојке, досадашње активности на овом пољу, проблеме и могућа решења као и сам рад Канцеларије. Посебан осврт је био слаб одазив жена на скрининг прегледе у општинама где се у овој години спроводи организовани скрининг.

Успостављен је контакт са здравственим радницима који се на неки начин могу укључити у скрининг преко својих установа у којима раде или у процесима едукације здравствених радника. Такође, успостављен је и контакт са представницима присутних медија који могу да помогну на промоцији скрининга и повећању одазива жена за скрининг карцинома дојке и грлића материце.

Канцеларија за скрининг рака