Инфо

 

Светски дан борбе против рака – 4. фебруар

03. фебруар 2014.

Руководећи  се успехом прошлогодишње кампање, 4. фебруар 2014. године, Светски дан борбе против рака се фокусира на циљ број 5 из Светске декларације о раку “Смањимо стигматизације и расветлимо заблуде о раку”, са кључном поруком “Разоткријмо заблуде о раку”.

Још увек постоји много заблуда о раку тако да овај дан представља добру прилику да се заблуде о њему разоткрију. Подизање свести и едукација о раку, како појединаца, заједнице, тако и доносиоца одлука, довешће до позитивних промена у систему онколошке здравствене заштите.

4. фебруара 2014. године фокусирамо се на разоткривање четири кључне заблуде!

 

 

Зашто је значајан светски дан борбе против рака?

 

Оболевање и умирање од рака у свету је попримило облик епидемије која наставља да расте. Ако се предузму одлучне мере како би се достигао циљ “25 до 25” Светске здравствене организације (смањење превремене смртности у узрасту од 30 до 69 година, од незаразних болести за 25% до 2025. године), могло би бити спашено 1,5 милион живота изгубљених због рака годишње.

У свету сваке године 7,6 милиона људи умре од рака, од којих 4 милиона превремено. Уколико се не предузму хитне мере за подизање свести људи о овој болести и не развију програми или стратегије које се односе на рак, до 2025. године,  процена је да ће се број превремених смрти услед рака повећати за 50% и износити 6 милиона смртних исхода годишње.

Светски дан борбе против рака је идеална прилика да се  разоткрију заблуде о раку кроз ширење образовања и знања о овој болести.

 

www.worldcancerday.org

 

Канцеларија за скрининг рака