Инфо

 

Саопштење за јавност поводом марта - месеца борбе против рака

09. март 2014.

Редован преглед је најбоља заштита

После болести срца и крвних судова, малигни тумори представљају најчешћи узрок оболевања и умирања људи у већини земаља у развоју, па и у Србији.

Према проценама Светске здравствене организације оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона људи у 2012. години. Очекује се да ће до 2032. године оболети 25 милиона људи широм света, односно оболевање од рака ће порасти за 70 посто. У нашој земљи 2011. године је новодијагностиковано скоро 37.500 нових случајева малигних тумора и око 21.000 људи који су умрли од рака. Током последње деценије забележен је пораст стопа оболевања и умирања од свих водећих локализација малигних тумора осим од рака желуца у оба пола. Србија се сврстава међу земље са средњим ризиком оболевања и умирања од малигних болести у Европи.

Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју. Мушкарци у нашој средини највише су оболевали од рака плућа, колона и ректума и простате. Код жена малигни процес је најчешће био локализован на дојци, колону и ректуму, плућима и грлићу материце.

У нашој земљи непрепознавање ризичног понашања и недовољно коришћење позитивних искустава у спровођењу програма превенције и раног откривања рака из развијених земаља Европе и света, и даље представља значајан проблем. Оно што охрабрује је чињеница да се на приближно две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак рака може утицати, мењати их или их потпуно елиминисати.

У складу са Резолуцијом о превенцији и контроли рака коју је усвојила Скупштина Светске здравствене организације 2005. године, Министарство здравља Републике Србије израдило је Национални програм за борбу против рака. Овај програм представља део интегрисане акције друштва усмерене на елиминацију фактора ризика, превенцију и рано откривање малигних тумора, боље дијагностиковање, лечење и негу оболелих од рака.

У великом броју случајева малигне болести су излечиве, уколико се открију на време. Редовном посетом свом изабраном лекару, дајете себи шансу да будете бржи од болести.

 

Канцеларија за скрининг рака